Otvoren ekonomski forum na Jahorini

Ekonomija

Čak 65 odsto sadašnjih prvačića radiće na poslovima koji danas ne postoje. Republika Srpska mora da se prilagodi brzim promjenama i četvrtoj industrijskoj revoluciji ako planira ekonomski napredak. Ovo je glavna poruka sa Jahorina ekonomskog foruma koji je otvoren danas na temu „Ekonomija novog doba“.

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila da Vlada RS već sprovodi određene aktivnosti, napominjući da je formirano Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i informaciono društvo kako je i obećano na prošlogodišnjem Jahorina ekonomskom forumu

 

Ona je dodala da ovo Ministarstvo već u ovoj godina provodi nekoliko projekata u vrijednosti od 6,6 miliona KM za oblast inovacija.

 

Cvijanovićeva se zahvalila svim IT domaćim kompanijama koje su bile strpljive da i institucije počnu da razmišljaju o promjenama koje se dešavaju i slijede, a ocijenila je da je ključ u obrazovanju, odnosno novom pristupu u obrazovanju djece i studenata.

 

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila ja da usluge IKT u Srbiji u posljednje tri godine bilježe najveći izvoz, čak veći i od poljoprivrede.

 

– Samo je u prva dva mjeseca izvoz ovih usluga povećan za 34,7 odsto – rekla je Brnabićeva.

 

Ona je navela primjer kompanije Noredus iz Beograda, koja proizvodi igrice za mobilne telefone.

 

– Ova kompanija je u deset godina postojanja došla do godišnjeg prihoda od 75 miliona evra i zapošljavaju radnike iz 22 zemlje svijeta. Dakle, suština je u obrazovanju i đaci moraju prestati da bubaju, treba ih učiti kako da razmišljaju – poručila je Brnabićeva.

 

Brnabićeva je najavila da će Srbija pomoći Republici Srpskoj da u skorijem periodu uvede prvih 500 digitalnih učionica.

 

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS „SWOT“, koje organizuje forum na Jahorini, ocijenio je da se nada da će na ovom skupu nastati kvalitetni zaključci koji će dovesti do ekonomskog napretka Republike Srpske.

 

Prisutnima, nakon uvodnog obraćanja zvaničnika i organizatora, se obrać ia mladi uspješni Banjalučanin Borislav Tadić, koji je trenutno u upravi Dojče Telekoma.

 

Naveo je podatak da je ova kompanija u svoj oblasti vodeća u Evropi i da očekuju da će postati lideri i na američkom tržištu.

 

Tadić kaže da Dojče Telekom ostvaruje značajne rezultate zahvaljujući ulaganjima u inovativna rješenja.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *