Čović u “Aluminiju”: Potreban angažman svih suvlasnika

Ekonomija

Svojevrsni krizni savjet Aluminija d.d. Mostar održao je jutros novi sastanak, a njemu je prisustvovao i predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović.

 

Krizni savjet čine predsjednik HNS-a Dragan Čović, federalni ministar finansija Jelka Milićević, članovi nadzornog odbora, uprava kompanije i predstavnici sindikata koji bi trebalo da se češće sastaju i dogovaraju o budućnosti posustalog Aluminija.

 

Poslije sastanka saopštili su da su juče detaljno razmatrane prve analize o mogućnostima pokretanja ugašene proizvodnje u Aluminiju koje bi išlo u tri etape, počevši s Ljevaonicom, preko Anoda, do Elektrolize.

 

“Prvi je dan bio usmjeren na Ljevaonicu koja je, uslovno kazano, najjednostavnija za pokretanje, dok je danas naglasak bio na razmatranju zahtjevnosti pokretanja proizvodnje u pogonu Anoda. Premda još nije moguće predvidjeti sve parametre, bitno je naglasiti kako je potrebno ispuniti niz pretpostavki, od tehničkih do financijskih, što neće biti moguće bez konkretnoga angažmana svih suvlasnika, u prvomu redu Vlade FBiH”, naveli su.

 

Dodaju da je ova grupa predana postavljenoj zadaći, a to je oživljavanje proizvodnje u Aluminiju i zbrinjavanje radničke populacije.

 

“Na tomu je tragu i danas posebno bilo govora o sudbini Aluminijevih radnika i o iznalaženju načina za premošćivanje aktualne situacije. Pokrenut je niz aktivnosti, u prvomu redu ostvarivanja komunikacije s čelnim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija, s traženjem maksimalnog razumijevanja za kreditne i druge obveze koje uposlenici Aluminija imaju. Bitno je, s obzirom na brojnost pogođene populacije od oko 900 porodica, postići najveću moguću relaksaciju na tomu planu”, naveli su iz Aluminija.

 

(Klix.ba)

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *