Privredna komora dostavila prijedlog mjera nadležnima

Ekonomija

Privredna komora RS dostavila je nadležnim institucijama Republike Srpske i Bosne i Hercegovine prijedlog mjera podrške privredi sa ciljem ublažavanja posljedica uticaja virusa korona na privredu Srpske.

 

– Imajući u vidu stepen složenosti i težinu situacije u kojoj se nalazimo i obavještenja partnera iz inostranstva o obustavi rada i narudžbi u naredna dva, pa čak i četiri mjeseca, što će dodatno otežati uslove za oporavak u privredi, neophodno je kreirati adekvatne mjere koje će doprinijeti očuvanju radnih mjesta, ali i obezbjeđivanju većeg stepena sigurnosti privrednim društvima za prevazilaženje ove krize.

 

Pored očuvanja zdravlja ljudi, što je svakako primarni zadatak, neophodno je sačuvati i radna mjesta i privredu u cjelini, kao osnov za normalno funkcionisanje sistema po prestanku ovih okolnosti – navode iz Privredne komore RS.

 

Neophodno je, smatraju, da Vlada RS razmotri mogućnost da se zaposlenima u djelatnostima kojima je zbog odluka, naredbi i zaključaka Vlade RS zabranjen rad, za period od stupanja na snagu Zaključka o zabrani rada, pa sve do prestanka okolnosti zbog kojih je rad zabranjen, obezbijedi naknada u iznosu najniže plate u bruto iznosu, propisane Odlukom o najnižoj plati.

 

– Takođe, potrebno je i da se zaposlenima u privrednim subjektima koji su zbog pojave i uticaja virusa korona onemogućeni da realizuju svoje poslovne aktivnosti u punom kapacitetu ili su poslovni procesi u potpunosti obustavljeni, zbog čega su radnici upućeni na različite vidove plaćenog odsustva, čekanje ili smanjenje radnog angažmana na pola radnog vremena, osim radnika koji su upućeni na rad od kuće, za period od stupanja na snagu Zaključka o zabrani rada pa sve do prestanka okolnosti zbog kojih je onemogućena ili obustavljena realizacija poslovnih aktivnosti, obezbijedi naknada u iznosu najniže plate u bruto iznosu, propisane Odlukom o najnižoj plati – ističu iz Komore.

 

Osim toga, zahtjev Privredne komore RS odnosi se i na to da se sa Upravnim odborom Agencije za bankarstvo RS nađe mogućnost za izmjenu Odluke o privremenim mjerama bankama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem (COVID-19) (Sl. gl. RS, br. 27/20), tako da se Odlukom definiše obaveza banke i davaoca lizinga na teritoriji RS da svojim dužnicima ponudi zastoj u otplati obaveza, odnosno moratorijum.

 

– Neophodno je definisati obavezu banke i davaoca lizinga da svojim dužnicima ponude zastoj u otplati obaveza, tako da se dužnicima ponudi mogućnost da se u nekoliko dana od objavljivanja ponude, izjasne o datoj ponudu, a ukoliko se u tom vremenskom periodu ne izjasne da se smatra da je ponuda prihvaćena istekom datog roka – preciziraju iz PKRS.

 

Potrebno je, ističu, formirati i operativni tim sastavljen od predstavnika Ministarstva finansija, Ministarstva privrede i preduzetništva, Poreske uprave RS i Privredne komore RS, koji bi bio zadužen da kontinuirano prati stanje u privredi, da analizira stanje i Republičkom kriznom štabu predlaže adekvatne mjere za prevazilaženje krize.

 

– Ovaj tim bi istovremeno i predlagao konkretnu metodologiju za implementaciju usvojenih mjera, npr. definisao bi i dokumentaciju kojom će se dokazivati okolnosti upućivanja radnika na plaćeno odsustvo, kao i okolnosti zbog kojih je poslovni subjekt bio onemogućen da realizuje poslovne procese, shodno ovom prijedlogu – ističu iz Komore.

 

Osim toga, neophodno je i da se pokrene inicijativa prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH i uvede mjera kojom bi se omogućilo produžavanje roka plaćanja PDV i maksimalno moguće skraćenje roka povrata PDV.

 

– Ova mjera bi imala neutralan efekat na Budžet BiH, a istovremeno bi domaćoj privredi olakšala uslove poslovanja u krizi. Osim toga, potrebno je i da se subjektima u trgovini u cijeloj Republici, kojima je zabranjen ili ograničen rad, dozvoli tzv. internet prodaja sa sopstvenom dostavom ili dostavom putem poštanskih servisa, kako bi se bar u određenemo obimu omogućila realizacija poslovnih aktivnosti. Zbog različitih rješenja u dva entiteta i različitih tumačenja zabrana i ograničenja od strane nadležnih kontrolnih organa, suočavamo se sa situacijom da građani putem interneta naručuju proizvode trgovaca iz drugog entiteta koji tu robu dostavljaju na adrese u Srpskoj, čime se naši ponuđači dodatno stavljaju u nepovoljniji položaj – navode iz Komore.

 

Navedeni prijedlozi formirani su na osnovu zahtjeva privrednika koji su direktno i indirektno pogođeni pojavom virusa korona, a cilj ovih mjera je očuvanje radno pravnog statusa zaposlenih u privatnom sektoru, jer ni jednom privrednom društvu nije cilj i namjera otpuštanje radnika, ali je u datim okolnostima nemoguće održati postojeći nivo zaposlenosti bez direkte podrške Republike, navode iz Privredne komore RS.

 

srpskainfo.com

Tagged

1 thought on “Privredna komora dostavila prijedlog mjera nadležnima

  1. Samo resite jednu stvar, a to je placanje PDV-a po realizaciji naplate, a ne po ispostavljenoj fakturi i masu stvari ste resili, ali to izgleda niko ne zeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *