BiH dobija dodatnih 500.000 evra za migrante i izbjeglice

Društvo

Evropska komisija dodijelila je dodatnih 500.000 evra pomoći najugroženijim izbjeglicama i migrantima u BiH, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Sa ovim dodatnim sredstvima, ukupan iznos humanitarne pomoći EU zapadnom Balkanu od početka izbjegličke krize, u 2015. godini, iznosi 31 milion evra, uključujući i dva miliona evra za BiH u ovoj godini.

“Izbjeglice i migranti nastavljaju pristizati u BiH i EU je posvećena pružanju humanitarne pomoći onima kojima je potrebna, podržavajući napore državnih i lokalnih vlasti. U okviru naše humanitarne pomoći biće obezbjeđivani hrana, voda, sklonište u hitnim slučajevima, sanitacija, zdravstvena zaštita i topla odjeća”, rekao je komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Hristos Stilijanidis.

U saopštenju se napominje da se humanitarna pomoć EU pruža u Bihaću, Velikoj Kladuši i Sarajevu.

U BiH je u toku ove godine ušlo više od 22.000 izbjeglica, tražilaca azila i migranata, od kojih je oko 4.000 onih kojima je trenutno potrebna humanitarna pomoć.

Zahvaljujući finansiranju EU, većina je smještena u objektima u Bihaću, Velikoj Kladuši i okolini Sarajeva, ali je hitno potreban dodatni smještaj.

Kratkoročna hitna pomoć dopunjena je srednjoročnim odgovorom od 7,2 miliona evra.

Cilj je jačanje kapaciteta zemlje u upravljanju migracijama i obezbjeđivanje smještaja i osnovnih usluga, kao i pružanje obrazovanja.

Savjet ministara je u maju zvanično zatražio pomoć od EU, a Evropska komisija nastavlja da prati situaciju i čini sve što može radi poboljšanja humanitarne situacije na terenu.

Iz EU ističu da je od presudnog značaja da lokalne i vlasti na nivou BiH izbjeglicama i migrantima pruže odgovarajući smještaj.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *