Vukmir: Nema razloga za proglašenje epidemije gripe

Društvo

Šesnaest osoba preminulo je u Republici Srpskoj od posljedica sezone gripe i ne slijedi novi talas ovog virusa, budući da je sada na vrhuncu.

 

Ovo je danas potvrdila Ninа Rоdić-Vukmir, nаčеlnica Službе zа еpidеmiоlоgiјu Instituta za javno zdravstvo RS.

 

Gotovo svi preminuli su bili hronični bolesnici, nisu bili vakcinisani i bili su srednje i starije životne dobi.

 

Tvrdi da situacija, kada je u pitanju trenutni broj preminulih, nije alarmatna, jer su prethodne dvije godine bile neuobičajeno blage sezone kada je u pitanju teška respiratorna inferekcija.

 

Podsjetila je da su u sezoni 2015./2016.godine, registrovana 22 smrtna slučaja, i kako je navela, sada nema razloga da se objavi epidemija, budući da je broj oboljelih zasad ne prelazi ni jedan posto od ukupnog broja stanovnika.

 

“Ne slijedi novi talas, jer je ovo period najveće aktivnosti grupe i period kada se očekuje najveći broj oboljelih. U prošloj sedmici imali smo 209 obljelih od teških aktutnih respiratornih infekcija, koje se isključivo liječe u bolnicama, dok su od početka sezone registrovana 234 slučaja”, rekla je Rodić-Vukmir.

 

U RS trenutno nema vakcina protiv gripa, budući da su potrošene tokom novembra i decembra, koji su bili predviđeni za postupak vakcinacije, koja je najbolja mjera sprečavanja zaraznih bolesti.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *