U Sarajevu održan Osmomartovski marš

Društvo

U Sarajevu je danas organizovan aktivistički marš povodom Međunarodnog dana žena u kojem su učestvovale brojne aktivistkinje koji se svakodnevno bore za bolja prava i bolji status žena u društvu. Događaju je prisustvovalo približno 100 ljudi različitih uzrasta.

 

Marš je organizovala Fondacija CURE.

 

Prisutni aktivisti su pričali o tome koliko je važno osvijestiti društvo u BiH o temi ravnopravnosti žena, te o razlogu slavljenja ovog praznika, prenosi Klix.

 

Izjavili su kako nisu svi svjesni zašto se tačno slavi, te ga mnogi obilježavaju samo cvijećem, te su istakle da se nadaju da će se situacija popraviti, a one će se nastaviti boriti za svoje ciljeve i prava.

 

Nosili su kreativne transparente: “Nijedna žena nije nevidljiva!”, “Žena sam, ne ignorišite moje postojanje”, “Sluškinje se bude”, “Feminista sam, neka sam!” i mnoge druge.

 

– I dalje nemamo prava na sigurne radne uslove, jedinstvenu socijalnu i zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. Nevidljive, društveno marginalizovane žene su svuda oko nas, a institucionalne politike njihov glas ne prepoznaju. Ovaj Marš za ženska prava je naš način da ukažemo na kršenja ženskih prava u Bosni i Hercegovini. Poruka koju mi nosimo ‘Umrežene-solidarne-jake’ je poruka koja znači da ponosno koračamo za sve naše prijateljice i sestre iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti – rekli su iz Fondacije, stavljajući akcenat na to da koračaju za sebe, svoje prijateljice i sestre širom svijeta.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *