Višković prozvao “Šume RS” zbog viška zaposlenih

Društvo

Premijer Republike Srpske Radovan Višković javno je prozvao “Šume RS” zbog viška zaposlenih, ali u ovom javnom preduzeću ne žele da to komentarišu.

 

– Na prošloj sjednici Vlade RS skinuli smo s dnevnog reda plan poslovanja “Šuma RS”. Uskoro ćemo imati sastanak s menadžmentom ovog preduzeća na kojem ćemo tačno reći šta od njih očekujemo i u kojem pravcu treba da rade. U protivnom, njihov plan poslovanja se neće naći na sjednici Vlade – poručio je Višković.

 

Međutim, u “Šumama RS” na ovu temu su nam samo rekli kako će u vezi s poslovanjem i proizvodno-finansijskim planom za ovu godinu biti održan sastanak premijera RS, Nadzornog odbora i uprave preduzeća. Predviđeno je da danas bude održan sastanak.

 

Kažu da su na kraju prošle godine imali 4.969 zaposlenih radnika, od toga njih 4.386 na neodređeno, 495 na određeno, 85 pripravnika i 3 volontera. Prosječna neto plata radnika u ovom javnom preduzeću je 944 marke. U ovaj prosjek nisu uračanuta primanja menadžmenta.

 

Pravilnik

 

Navode da je Pravilnik o unutrašnoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u “Šumama RS” usvojen na sjednici Nadzornog odbora 15. februara.

 

– Pravilnikom je uređeno pitanje radne snage, odgovarajuća kvalifikaciona struktura i druga potrebna pitanja iz domena radne snage. Za radnike iznad optimalnog broja vršiće se preraspodjela u okvirima proširenja proizvodne djelatnosti (ostali šumski proizvodi i ostale djelatnosti), koja je predviđena Pravilnikom – kažu u “Šumama RS”.

 

Međutim, ne kažu koji broj radnika je optimalan, odnosno koliko ih je višak.

 

U “Šumama RS” je u posljednjih 8 godina broj zaposlenih povećan za 762. Tako ih je na kraju 2010. godine bilo zaposleno 4.207, a u tih osam godina negativno su poslovali tri godine. Još nije objelodanjen finansijski izvještaj za prošlu godinu, a u 2017. imali su dobit od oko 4,7 miliona konvertibilnih maraka. U Vladi RS smatraju da postoji kapacitet za mnogo veću dobit koja je, recimo, u 2015. iznosila 9,2 miliona maraka.

 

Sindikat

 

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Vlado Pavlović kaže za Srpskainfo da mu uopšte nije poznato da u “Šumama RS” ima viška zaposlenih.

 

– Nas niko o tome nije obavijestio. Osim toga, radnici se nisu sami zapošljavali već uprava uz saglasnost Nadzornog odbora čije članove imenuje i Vlada RS – poručuje Pavlović.

 

Kaže da predstavnike sindikata niko nije kontaktirao oko moguće preraspodjele radnika u ovom javnom preduzeću, ali navodi da će njihov stav u tom slučaju biti jasan.

 

– To je da u “Šumama” nema viška zaposlenih i to tvrdim odgovorno. Da li ima radnika koji nisu dovoljno uposleni, to ne znam, to je stvar šefova – ističe Pavlović.

 

Naredba

 

Premijer RS Radovan Višković otkrio je prošle sedmice da je izdao naredbu svim ministarstvima u Vladi RS da predlože smanjenje broja zaposlenih za 10 do 15 odsto i da je to samo jedna od mjera smanjenja prekomjerne radne snage u javnim ustanovama, preduzećima i institucijama RS.

 

On je rekao da će Vlada RS vrlo brzo imati odluku vezano za problematiku prekomjernog zapošljavanja u javnom sektoru.

 

– Predstavnici Vlade RS ovih dana imaju odvojene razgovore s menadžmentom svih javnih preduzeća u Srpskoj i biće određenih kadrovskih promjena – najavio je Višković.

 

“Autoputevi RS” koriguju plan

 

Na sjednici Vlade nije prihvaćen ni plan poslovanja “Autoputeva RS”, ali ne zbog viška radnika, već zbog korekcije prioritetnih projekata, prije svega gradnje autoputa Brčko – Bijeljina – granica sa Srbijom.

 

U ovom preduzeću ima 145 radnika. Kako tvrde, nemaju viška zaposlenih; čak nisu popunjena sva radna mjesta predviđena Pravilnikom o sistematizaciji. Prosječna neto plata u ovom preduzeću za februar iznosila je 1.252 КM.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *