Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske

Društvo

Predajom raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te intoniranjem himni BiH i Republike Srpske “Moja Republika” danas je u kasarni “Kozara” u Banjaluci počela centralna svečanost povodom obilježavanja 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Vojska Republike Srpske nastala kao narodna vojska čiji je cilj bio da ne dozvoli ponovna masovna stradanja koja su Srbi doživjeli u Drugom svjetskom ratu, ali i da odbrani Srpsku kao mjesto u kojem će nove generacije živjeti u slobodi.

 

“Cijena koju smo za tu slobodu platili bila je previsoka i zato se danas sa posebnim poštovanjem sjećamo onih koji su za slobodu koju mi danas uživamo dali svoje živote i dijelove tijela”, rekla je Cvijanovićeva obraćajući se na svečanosti u kasarni “Kozara”.

 

Ona je podsjetila da je tokom ratnih dešavanja poginulo više od 23.000 boraca i da je trajna obaveza da se čuva sjećanje na herojski put Vojske Republike Srpske, ali i da se očuva Srpska, njene nadležnosti i ustavni kapacitet, da se dalje razvija, gradi, uređuje i unapređuje kako ove žrtve ne bi bile uzaludne.

 

“Srpska je simbol naše slobode, života, sigurnosti za naše građane i zato je važno da smo svi, bez obzira na kojoj poziciji djelovali, usmjereni na mir, stabilnost, očuvanje kapaciteta i identiteta Republike Srpske, usmjereni na saradnju sa svima u BiH, ali da uvijek znamo gdje pripadamo i da je važno da djelujemo zajedno”, naglasila je Cvijanovićeva.

 

Prema njenim riječima, datumi kao što su Dan Republike, Dan Vojske, Dan Policije i mnogi drugi koji nas okupljaju su važni, ali je jednako važno i da okupljanje bude stalno, svakodnevno i oko svih važnih tema koje su od značaja za Srpsku i njenu budućnost.

 

“Ne smijemo dozvoliti da nas svakodnevni život ili rutinske obaveze koje imamo otupe i učine nas nesposobnim da vidimo ili prepoznamo sve stvarne izazove sa kojima smo još suočeni ili da ne prepoiznajemo i ne reagujemo na napade koji se u kontinuitetu dešavaju na status, obilježja, identitet, ali i na ustavni i funkcionalni kapacitet Republike Srpske”, poručila je Cvijanovićeva.

 

Prethodno je služen parastos, a u centralnoj Spomen-sobi u kasarni “Kozara” položeni su vijenci.

 

Obilježavanju Dana Vojske, osim Dodika i Cvijanovićeve, prisustvuju predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Republike Srpske, narodni poslanici, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

 

Prisutni su i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, komandant Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH brigadir Milan Radojčić, penzionisani generali Vojske Republike Srpske, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, te predstavnici drugih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *