Tegeltija: Ovo je pokušaj moje diskreditacije

Društvo

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) Milan Tegeltija reagovao je na navode portala Žurnal koji je ga doveo u vezi s primanjem mita za “ubrzavanje” krivičnih istraga.

 

Žurnal: Tegeltija trgovao krivičnim istragama

 

Reakciju predsjednika VSTS BiH prenosimo u cijelosti:

 

“Povodom danas objavljenog teksta u on-line magazinu Žurnal-info autora Avde Avdića, radi istinitog informisanja javnosti ističem sljedeće:

 

Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji iz prostog razloga što u nikakvoj korupciji nikada u životu, pa ni u slučaju o kojem se govori u navedenom tekstu nisam ni na koji način učestvovao, te se radi o zlonamjernoj konstrukciji usmjernoj na pokušaj moje diskreditacije.

 

Kako bih u cjelosti demantovao ovakve neistinite i zlonamjerne navode iznijeću nekoliko činjenica.

 

1. Naime, pomenutog inspektora Sipa gospodina Marka Pandžu sam susreo dva puta u životu.

 

2. Inspektor SIPE Marko Pandža mi nikada nije niti predložio, ponudio ili na bilo koji način ponudio bilo kakvu korist da učinim bilo kome bilo kakvu uslugu, prema tome ne da nije bilo bilo čega što bi predstavljalo bilo kakvu korupciju, nego se o tako nečemu nije ni razgovaralo niti bi sa mnaom na taj način smjelo da se razgovara.

 

3. Inspektor SIPE Marko Pandža me je preko zajedničkog prijatelja zamolio da saslušam izvjesnog čovjeka iz Krajine koji se suočava sa problemima zbog neefikasnog rada Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu koji bipo njemu mogli mogli ukazivati na odredjene nepravilnosti u radu tog tužilaštva.

 

4. Kako se radi o inspektoru SIPE, ne nalazeći zbog tog ništa sumnjivo u takvoj molbi, prihvatio sam tu molbu inspektora SIPA da obavim razgovor i saslušam tog čovjeka.

 

5. Nakon što sam obavio razgovor sa tim čovjekom kojom prilikom mi se isti požalio da se neosnovano dugo odugovlači predmet , rekao sam mu da se ja ne mogu ni na koji način miješati u tužilački predmet u njegovom meritumu , te sam, ga ,pred svjedocima, uputio da u pogledu eventualnog neosnovano dugog trajanja postupka, pismeno obrati VSTS-u i kako bi se u VSTS mogle pokrenuti odgovarajuće procedure koje mogu biti ili prosledjivanje istog dopisa (urgencije) glavnom kantonalnom tužiocu i eventualno upućivanje istog disciplinskom tužiocu . Sve ovo predstavljaju uobičajene procedure prilikom obraćanja stranka povodom prigovora stranaka na rad pravosudnih organa u BiH.

 

6. Ovakva praksa rada povodom obraćanja stranaka sa žalbama na rad pravosudnih organa je uobičajena i ne predstavlja nikakav izuzetak.

 

7. Navedeno pismeno obraćanje nikada nisam dobio pa shodno tome nakon tog razgovora nikakve dalje radnje nisu ni preduzimane niti je s bilo kim ostvaren bilo kakav kontakt povodom tog predmeta.

 

8. Ponavljam, ni u razgovoru sa inspektorom SIPA Markom Pandžom ni tim čovjekom iz Krajine kojem sam i zaboravio ime, ali iz teksta saznajem da se radi o izvjesnom gospodinu Nerminu Aleševiću iz Velike Kladuše, nikada nije bilo rijeći o bilo kakvoj koristi koju bi ja mogao imati niti bi ja ikad dozvolio bilo kakav razgovor koji bi isao u tom pravcu.

 

9. Meni nije poznat odnos i sadržaj komunikacije izmedju inspektora SIPA Marka Pandže i gospodina Nermina Aleševića, niti u to mogu da ulazim. Naprotiv , nakon tog razgovora nikada više nisam bio ni sa gospodinom Nerminom Aleševićem niti sa Inspekotrom SIPA Markom Pandžom.

 

10. Objavljivanje ovakvih zlonamjernih konstrukcija sa tvrdnjama da sam učestvovao ili da sam uhvaćen u bilo kakvim nečasnim ili koruptivnim radnjama predstavlja bezočnu laž usmjernu na pokušaj moje diskreditacije, u čije motive neću ulaziti, te ću povodom toga zbog kleveta tužbom obratiti nadežnom sudu.

 

radiosarajevo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *