Čak 204.570 građana BiH nema važeću ličnu kartu

Društvo

Čak 204.570 Bosanaca i Hercegovaca nema važeću ličnu kartu. Potvrdio je ovo Goran Rakić, šef Kabineta direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA). Od ovog broja, 115.278 građana živi u FBiH, 80.816 u Republici Srpskoj, dok ih je bez važeće lične karte u Brčko distriktu 8.476.

 

Posjedovanje važeće lične karte zakonska je obaveza i svi su građani dužni 15 dana prije isteka lične, u zavisnosti o mjestu prebivališta, nadležnom MUP podnijeti zahtjev za izdavanje nove lične karte.

 

Ali, alarmantan je podatak da se ove zakonske odredbe, za čije je kršenje propisana i novčana kazna od 30 do 300 KM, ne pridržava sad već više od dvije stotine hiljada građana u BiH.

 

Do sada očigledno nisu preduzete zakonske mjere sankcionisanja građana bez važećeg ličnog dokumenta, jer bi zasigurno kazne urodile plodom. Zato se postavlja pitanje svrsishodnosti postojanja zakonskih odredbi koje se očigledno ne poštuju.

 

Aktivna prebivališta

 

Ipak, MUP USK prvi je koji je ovih dana obavijestio građane da je utvrđeno da veći broj njih nema važeću ličnu kartu, ali da imaju aktivno prebivalište na području USK, te ih je pozvao da podnese zahtjev za izdavanje novih ličnih karata.

 

Inače, prema podacima koje je Avaz dobio od IDDEEA, na području USK je 16.591 građanin bez važeće lične karte. Od tog broja, njih je 3.460 sa prebivalištem u Bihaću, 3.313 u Velikoj Kladuši, 3.082 u Cazinu, 2.818 u Sanskom Mostu, 1.324 u Bosanskoj Krupi, dok je ostatak građana bez važeće lične prijavljen u Bužimu, Bosanskom Petrovcu i Ključu.

 

Zamjena ili odjava

 

S obzirom na to da se veliki broj građana sA područja USK odselio u zemlje zapadne Evrope, prvenstveno u Njemačku, MUP USK obavijestio je one koji borave duže od tri mjeseca u inostranstvu, a čija je lična karta istekla, da podnesu zahtjev za zamjenu, a ponudio im je i alternativu ako to ne žele učiniti.

 

– Ako ne žele zamijeniti lične karte, trebaju odjaviti prebivalište iz BiH. Sve je ovo u interesu građana, a MUP USK ne želi biti doveden u situaciju da prema svojim građanima primjenjuje represivne mjere, odnosno naplaćuje novčane kazne za nepoštivanje zakonskih odredbi – naveli su iz MUP USK.

 

Gradovi u kojima je najveći broj prijavljenih bez važećeg dokumenta

 

– Sarajevo (4 gradske opštine) 15.580

– Banjaluka 8.595

– Mostar 6.219

– Zvornik 4.094

– Bijeljina 5.356

– Zenica 5.614

– Prijedor 4.918

– Doboj 3.612

– Livno 3.135

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *