Finansijska policija ulazi u “Aluminij”

Društvo

Vlada Federacije BiH tražiće od Finansijske policije da uđe u Upravu posrnulog giganta “Aluminija” iz Mostara kako bi se provjerilo poslovanje ove kompanije.

 

Iz izvora bliskih Vladi FBiH Avazu je nezvanično rečeno da je razlog tome što iz Uprave “Aluminija”, firme koja je zbog enormnih dugovanja prije 20 dana obustavila proizvodnju, mjesecima izbjegavaju dostaviti izvještaj o poslovanju za pola godine, što baca sumnju u transparentnost rada ove kompanije.

 

Vlada je ranije tražila ovaj izvještaj kako bi dobila pravu sliku o dubiozi ove firme i saznala koliki su stvarni gubici u poslovanju.

 

Gubici u “Aluminiju” krajem prošle godine iznosili su skoro 300 miliona KM, a pretpostavlja se da je sada ta suma skoro pa udvostručena. Sumnja se da su gubici i obaveze firme veći od njene vrijednosti.

 

Takođe, saznaje se da su investitori iz Dubaija, koji žele preuzeti ovu kompaniju bez obzira na gašenje proizvodnje i eventualno pokretanja stečaj, obavijestili Vladu da će do kraja naredne sedmice poslati zvaničan prijedlog o nastavku pregovora, ali s jasnim planom i ciljevima.

 

Odustali Švajcarci

 

Ova kompanija takođe će ubrzo tražiti i sastanak s Upravom „Aluminija“ kako bi iznijela program mjera. Kao potencijalni investitor ranije je spominjana i švajcarska kompanija “Glencore”, ali je ona za sada odustala od daljnjih pregovora.

 

Ova firma tražila je nerealne uslove vezane uz kupovinu struje, koje Vlada nije mogla ispuniti.

 

Nema Kineza

 

Iako su pojedini mediji juče objavili da su Kinezi i Izraelci zainteresovani za preuzimanje „Aluminija“, iz Vlade je rečeno da se toj instituciji za sada niko nije obraćao, pa ni Kinezi.

 

Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *