Podzemne vode u “Incelu” nisu zagađene piralenom

Društvo

Analiza podzemih voda na području Poslovne zone “Incel” utvrđeno je da je prisustvao piralena u vrijednosti od 0,01 miligram po metru kubnom, a za vode druge klase, u kojoj pripadaju Vrbas i Vrbanja, definisano je da je dozvoljeno 0,02 miligrama po metru kubnom, potvrdili su ovo za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske.

 

Međutim, u vodi je utvrđeno povećano prisustvo teških metala.

 

Oni su pojasnili da su 2. avgusta po nalogu republičke vodne inspekcije u Poslovnoj zoni “Incel” uzeli pet uzoraka podzemnih voda za potrebe ispitivanja prisustva polihrorovanih bifenila (PCB), teških metala i policikličnih aromatičnih ugljovodonika.

 

Uzorkovanje i analize izvršila je ovlaštena i akreditovana laboratorija “Institut za vode” iz Bijeljine.

 

– Za potrebe uzorkovanja izvršeno je bušenje i postavljanje četiri pijezometra na lokacijama na kojima je ranijim analizama potvrđeno prisustvo piralena i teških metala, a korišten je i jedan postojeći pijezometar. Kod svih pet uzoraka podzemnih voda analizom je utvrđeno da su vrijednosti polihlorovanih bifenila u granicama propisanim Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji – pojasnili su u Inspektoratu za Srpskainfo.

 

Dodali su da je, analizom prisustva teških metala, u dva uzorka utvrđeno povećano prisustvo olova koje odgovara parametrima propisanim za voda III klase, a u svim uzorcima utvrđeno je povećano prisustvo bakra čije vrijednosti odgovaraju parametrima za vode III i IV klase, a Vrbas i Vrbanja su klasifikovani kao vode II klase.

 

– Analizom parametara policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) utvrđena su odstupanja koja odgovaraju parametrima propisanim za vode IV i V klase, što je direktna posljedica rada hemijske industrije na lokaciji Poslovne zone “Incel” u proteklih 30-40 godina, s obzirom na tehnološke procese koji su korišteni od samog početka rada “Incela” – pojasnili su u Inspektoratu.

 

Informacije o rezultatima analiza dostavljene su ekspertskom timu, koji će, u saradnji s međunarodnim konsultantima, raditi na pronalaženju rješenja za sanaciju zemljišta.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *