U BiH nezakonito vraćeno 438 migranata

Društvo

Hrvatska je tokom juna i jula u BiH nezakonito prebacila 438 migranata, navodi se u izvještaju nevladine organizacija “Border violens monitoring”.

 

U izvještaju se navodi da je tokom juna i jula dnevno viđeno između 30 i 50 lica kako se vraća u Veliku Kladušu, nakon što ih je ilegalno vratila hrvatska policija, a najčešće se to dešava kod mjesta Vrnograć i to više od godinu dana.

 

Ova nevladina organizacija je objavila i fotografije koje su dokaz kako policija spaljuje njihove stvari, a u izvještaju navode i da im se oduzimaju i mobilni telefoni, dokumenti, kartice i slično.

 

“Oko 25 lica prevozili su u kombijima bez prozora. Prijavljivano je da su namjerno palili grijanje umjesto klime kako bi pogoršali uslove. Ljudi su povraćali i nisu imali vazduha, a sjedili su u prostoru za šest osoba”, navodi se u svjedočenjima.

 

U izvještaju se nalaze i fotografije povrijeđenih migranata, ali i linkovi na kojima su svjedočenja, s videima, te ističe kako su političari, koji su ohrabreni nejasnim signalima iz EU, jasno naznačili da su ove operacije organizovane i naređene iz samog vrha države, prenosi portal “Kliks”.

 

U julu je urađeno ukupno 40 izvještaja koji uključuju 579 lica koja su prisilno vraćena.

 

Dvadeset ih se odnosni na prisilne povratke u BiH od kojih je 12 direktno iz Hrvatske, a četiri iz Mađarske preko Hrvatske i dva iz Slovenije preko Hrvatske do BiH.

 

BiH je u Crnu Goru vratila dva migranta.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *