Vlasnici “Mittala” odlučuju o otpuštanju

Društvo

Direktor “Arcelor Mittala” Prijedor Mladen Jelača rekao je da vlasnici tog preduzeća treba da daju odgovor da li će, kako je ranije najavljeno, od 1. septembra smanjiti proizvodnju i broj zaposlenih za 300.

 

Jelača kaže da očekuje pozitivne pomake, ali ne može dati odgovor šta će biti u prijedorskom „Mittalu“ od septembra.

 

“Odgovore daju vlasnici kompanije iz Londona i Vlada RS. Očekujem narednih dana da bude nešto, naravno prije 1. septembra,” kazao je Jelača.

 

Radnici kompanije „Mittal“ Prijedor su u junu održali jednosatni štrajk upozorenja, zbog najava vlasnika te prijedorske kompanije o otpuštanju 300 radnika.

 

Ranije je saopšteno da “ArcelorMittal” Prijedor od 1. septembra smanjuje proizvodnju i broj zaposlenih za 300.

 

“Zbog stalne neizvjesnosti oko dugoročne budućnosti proizvodnje željezne rude u Prijedoru ‘Arcelor Mittal’ je morao donijeti tešku odluku o smanjenju proizvodnje željezne rude sa 1,5 miliona na milion tona, kako bi zaštitio što veći broj zaposlenih u dužem vremenskom periodu. Očekuje se da će novi plan biti u primjeni od 1. septembra 2019. godine. Ove suštinske mjere će neizbježno dovesti do gubitka 300 zaposlenih u ‘Arcelor Mittalu’,” saopšteno je u maju iz “Mittala”, koji zapošljava oko 800 radnika.

 

Smanjenjem proizvodnje na milion tona godišnje, efektivni vijek rudnika Omarska bit će, naveli su tada, produžen do 10 godina, a bez preduzimanja ovih mjera, rudnik će morati da se zatvori 2025. godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *