Banjaluka nema subvencionisanu stanogradnju

Društvo

Banjaluka bi u narednom periodu mogla slijediti primjere manjih lokalnih zajednica kao što su Trebinje i Doboj, te pomoći mladim bračnim parovima da riješe stambeno pitanje kroz sufinansiranje stanogradnje.

 

Grad na Vrbasu nema takvu vrstu pomoći, iako se Omladinskom politikom grada banjalučka Gradska uprava obavezala da će pronaći lokaciju i investitora za gradnju omladinskih stanova po nižim cijenama.

 

Da se što prije krene u relizaciju ovakvog projekta predloženo je i na jučerašnjoj Skupštini grada. Prijedlog je iznio odbornik SNSD Momčilo Antonić, koji je rekao da će zajedno sa stranačkim kolegom Aleksandrom Buzakovićem u narednim danima uputiti i pismenu inicijativu Gradu da se oformi program za sufinansiranje kupovine stana mladim bračnim parovima.

 

– Cilj je da taj program bude podsticaj natalitetu u našem gradu, a to ćemo postići tako što ćemo pomoći mladim bračnim parovima da riješe stambeno pitanje, koje je možda jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju – rekao je Antonić.
Slijediti primjer Doboja

 

Smatra da bi Banjaluka trebali da slijedi primjer Doboja.

 

– Oni su prepoznali taj problem u društvu i odlučili da pomognu mladim bračnim parovima. U Doboju, naprimjer, planiraju subvencionisati sa 50 odsto kupovinu stana ukoliko kupci biraju lokaciju, a ako ne biraju onda se sufinansira sa 70 odsto. S obzirom da su u Doboju manje cijene nekretnina nego u Banjaluci, mi ne moramo na taj način i u toj mjeri sufinansirati, ali možemo izdvojiti određena sredstva. S druge strane, ima i drugačijih mogućnosti kojima se ne mora ići u izdvajanje sredstava – kazao je on.

 

Dodao je da Grad može osloboditi mlade ljude od plaćanja određenih taksi ili naknada.

 

– Isto tako, može se s konkretnim investitorima dogovoriti direktna gradnja stanova na zemlji koja je u vlasništvu Grada. Pošto je Grad vlasnik zemlje, mogu taj projekat osloboditi plaćanja komunalija i naknada, pa gradnja stana ne bi trebala koštati više od 1.000 KM po kvadratu. Tako za milion maraka možemo napraviti oko 1.000 kvadrata stambenog prostora. Ako, naprimjer, na taj način dobijemo stanove od 50 kvadrata, što je dovoljno za početak za jednu mladu porodicu, mislim da možemo jako puno postići – kazao je Antonić.

 

Odobravanje samo iza kulisa

 

Za vrijeme zasjedanja nijedan odbornik, bilo da je pozicija ili opozicija, nije javno podržao ovakav Antonićev prijedlog. Ipak su pojedinci, u neformalnim razgovorima, priznali da ne bi bilo loše da se tako nešto uradi i u Banjaluci, te da se iskoriste eventualna sredstva koja se na republičkom nivou planiraju izdvojiti za pomoć mladim bračnim parovima.

 

U nadležnom Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport su bili malo konkretniji. Načelnik Dragan Banjac je rekao da su čuli za takav program u Doboju.

 

– Mislim da je ponovo vrijeme da razmislimo o tome. U narednom periodu ću s kolegama iz Odjeljenja za prostorno planiranje i komunalne poslove vidjeti da li imamo resurse da pokrenemo jedan takav program pomoći – rekao je Banjac.

 

U Trebinju je Gradska uprava pokrenula program subvencionisane stanogradnje za parove do 38 godina, čija ukupna mjesečna primanja ne prelaze 1.200 KM. Cijena kvadratnog stana je znatno niža od tržišne – 1.250 maraka u prvoj građevinskoj zoni. Odabrana je i banka s najpovoljnijom ponudom stambenih kredita, a programom je obuhvaćeno 40 parova.

 

Suficit u gradskoj kasi

 

Na jučerašnjem zasjedanju odbornici su, između ostalog, razmatrali i polugodišnji izvještaj o izvršenju budžeta grada, kao i o stanju zaduženosti za prvi šest mjeseci ove godine.

 

– Grad će i u ovoj finansijskoj godini ostvariti suficit, u trenutku dok je gradski dug na najnižem nivou u posljednjih 10 godina – izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

 

On je naglasio da su gradske finansije stabilne i da bi ova godina mogla biti rekordna i po ulaganju u javnu infrastrukturu.

 

Radojičić je ocjenio da su ovo dobre godine za grad po mnogo osnova, jer je prošle godine, u različite kapitalne projekte, uloženo oko 25 miliona KM.

 

– Ova i naredna godina bi trebalo da budu još jače i bolje što se tiče investicija, s tim da saobraćaj, vodovod, kanalizacija, školstvo, sport i druge oblasti ostaju u fokusu ulaganja – istakao je Radojičić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *