Kupci objekata u Incelu nisu znali za piralen

Društvo

Kupci objekata stare energane u Incelu nisu bili obavješteni da se u njoj nalaze ostaci veoma otrovnog ulja, a stečajna upravnica ”Energetike d.o.o” sa njima nije razgovarala o piralenu.

 

Na skupštini povjerilaca u junu ove godine stečajna upravnica preduzeća” Energetika d.o.o” Zora Bulatović-Kremenović je predstavila elaborat o sprovođenju stečaja u ovom preduzeću.

 

Prema dokumentima u koje smo imali uvid, upravnica je objasnila da je kupce imovine upoznala da moraju voditi računa o tome u kakvu imovinu ulaze s obzirom na to kakva je industrija tu ranije postojala (hemijska, op.a.) i da u skladu s tim imaju u vidu opasnosti i rizike, ali nije spominjala piralen.

 

“Konkretno o piralenu nismo razgovarali”, priznala je Bulatović-Kremenović, stoji u zapisniku.

 

Navela je da su predstavnici kupca, firme “BB Forest d.o.o” fotografisali mjesto, a da im je skrenuta pažnju da imovinu kupuju u postojećem faktičkom i pravnom statusu, te da mogu uložiti prigovor ako smatraju da nešto nije u redu.

 

Bulatović-Kremenović je juče za Srpska.info izjavila da je kupca “obavijestila da postoje transformatori s tim uljem” te da je “priča o piralenu nešto što je bilo prije nje decenijama.”

 

“Dala sam izjavu u policiji da se opasno ulje piralen nalazilo u u pogonu firme ‘Energetika’ desetinama godina ranije, a kupca sam obavijestila da postoje transformatori sa tim uljem”, rekla je upravnica i dodala da je nakon ”BB Foresta” imovinu kupila neka hrvatska firma, da bi na kraju završila u rukama “Lukić investa”, u čijem je vlasništvu bila i kada je došlo do incidenta sa požarom kada je otkriveno zagađenje u Incelu.

 

Kontakt podatke firme ”BB Forest” nismo uspjeli pronaći.

 

Prije prodaje ”sporne” imovine Odbor povjerilaca ”Energetike” je 2016. godine donio odluku da se piralen uništi. Prihvaćena je ponuda preduzeća ”Kemokop” iz Modriče, koje je ”Energetici” preporučilo Ministarstvo za prostorno uređenje, ekologiju i građevinarstvo, nakon što je obaviješteno o problemu sa piralenom.

 

Međutim, do uništenja nije došlo, a piralen je prodat u paketu sa ostalom imovinom.

 

Prethodno je vještak, inženjer elektro-energetike, Boško Kovačević, upozorio ”Energetiku d.o.o” da imovina koja sadrži piralen “ne može biti predmet prodaje nego predmet obaveznog uništenja od strane ovlaštene institucije.”

 

Upravnica ”Energetike” u stečaju je saslušana – objavili smo juče – u sklopu istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog zagađenja životne sredine, koju je naredilo Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Osim nje saslušano je više osoba koje su na bilo koji način bile upoznate sa “piralenskom” situacijom u “Incelu”, a među njima upravo i Kovačević.

 

On je u nekoliko navrata bio angažovan kao vještak na prostoru starih postrojenja “Incela” gdje je na zahtjev pravnih lica utvrđivao vrijednost imovine, a između ostalog i transformatora i objekata stare energane u kojima se nalazio piralen.

 

Inženjer Kovačević je ranije ove godine za Mondo opisao kako su se ponašali, slučajni ili namjerni, kupci transformatora i piralena.

 

“To je strava šta se tamo radilo. Prvi koji su to kupovali zvali su me da im ispitam ulje u trafoima koje su mislili prodati jer su imali upotrebnu vrijednost. Kad sam došao da ispitujem, bilo je strašno koliko se osjetio piralen. Ulje ima vrlo žestok miris i utiče na sluznicu i disajne organe. Bagerima i mehaničkim makazama su podizali trafo i iznosili vani dok je ulje curilo okolo! Cijeli prostor energane je zagađen.”

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *