Gnjatić i Trivić razgovarali o poboljšanju položaja prosvjetnih radnika

Društvo

Planirana je izmjena platnih koeficijenata za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture i u narednom periodu će biti urađene dodatne analize radi pravičnije raspodjele budžeta namijenjenog za plate zaposlenima u ovim oblastima, poručila je ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić na sastanku sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Draganom Gnjatićem.

 

Ona je naglasila da će se i putem reforme obrazovnog sistema nastojati obezbijediti bolji položaj prosvjetnim radnicima, jer oni rade veoma odgovorno posao koji je od posebne važnosti za razvoj RS.

 

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić rekao je da očekuje da će od 1. januara naredne godine biti povećane plate za sve zaposlene u obrazovanju i kulturi, ali i da će biti nastavljeno ujednačavanje platnih koeficijenata u skladu sa Memorandumom Vlade i sindikata.

 

– Nastavićemo saradnju kako bismo na pravičan način došli do povećanja platnih koeficijenata za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture. Najniža plata u prosvjeti sada iznosi oko 450 KM, a sa najavljenim povećanjem bi trebala biti oko 600 KM, dok bi plate do 1.000 KM trebalo da budu uvećane za deset odsto – rekao je Gnjatić.

 

Podsjećamo da su početkom ove godine, nastavnici i zaposleni sa visokom stručnom spremom u obrazovanju i kulturi nakon 11 godina dobili veće plate u iznosu od najmanje osam odsto.

 

To je bio prvi korak u realizaciji Memoranduma o zajedničkim mjerama za period od 2018-2020. godine, koji je zaključen još 2017. godine između Vlade RS i Saveza sindikata RS, a kojim je predviđeno da 2022. godine dođe do izjednačavanja plata zaposlenima u obrazovanju i kulturi sa ostalim budžetskim korisnicima.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *