Beogradski arhitekti osmislili budući centar Banjaluke

Društvo

Tri tima više beogradskih arhitekata ravnopravni su pobjednici međunarodnog arhitektonskog konkursa za izgled buduće pješačke zone u gradskoj jezgri, na potezu od stare autobuske stanice do zgrade „Puteva RS“.

 

Kako je danas objelodanio gradonačelnik Igor Radojičić, radovi ova tri tima podjelili su drugu nagradu na konkursu, pošto, po propozicijama konkursa, može biti samo jedan prvonagrađeni.

 

-Konkursna komisija je odlučila da konačno rješenje na prostoru centra grada treba biti kompilacija više pojedinačnih najboljih rješenja iz nekoliko radova. Autori sve tri jednako vrijedne druge nagrade su iz Beograda, i to: Studio Normotik, drugi autorski tim Marčetić-Maksimović-Pisarić i treći rad Mikavica-Minić Beograd – rekao je Radojičić.

 

Predmet konkursa bilo je pet različitih cjelina u centru grada: prostor stare autobuske stanice, oko Muzeja savremene umjetnosti RS i ispred objekta PC „Krajina“, oko Hrama Hrista Spasitelja, prostor parka Bana Milosavljevića do hotela „Talija“, te prostor od parka Bana Milosavljevića do Ulice Vase Pelagića.

 

Sveukupno, na konkurs je pristiglo 12 prijavljenih radova iz cijelog svijeta. Pored pbjedničkih rješenja, dodijeljena su dva nenovčana priznanja-pohvale (timovima iz Srbije i Irske), a otkupljen je i jedan rad kineskih arhitekata.

 

 

Radojičić je najavio i da će, poslije izbora najboljih rješenja, uslijediti revizija regulacionog plana centralnog gradskog područja, pošto su konkursom dobijena neka nova rješenja koja su različita u odnosu na postojeći regulacioni plan.

 

-U okviru ovog procesa, dogodine ćemo raspisati konkurse za dva spomen obilježja koja će biti u ovoj zoni, i to obilježje za stradale iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i iz Prvog svjetskog rata. Takođe, gradnja privatnih objekata iz petog segmenta je već u toku (objekti kod zgrade „Puteva“), i oni će morati pratiti rješenja iz ovog konkursa – naglasio je Radojičić.

 

Kako bi investitori pratili izabrana idejna rješenja, Grad Banja Luka će oformiti posebnu komisiju koja će pratiti gradnju na obuhvaćenom području.

 

 

-Srećni smo što smo, ovim izborom, postali subjekti jedne velike urbane transforamacije i nastajanja jedne Banje Luke 21. vijeka – zaključio je Radojičić.

 

Gradski arhitekta Ivan Rašković kazao je da je na konkurs stiglo 12 radova, od kojih nije bilo radova autora iz Banje Luke.

 

-Najveću transformaciju doživjeće prostor stare autobuske stanice koji će od jednog parkinga biti transformisan u muzejski trg – naglasio je Rašković.

 

Prema izabranom rješenju, Vidovdanska ulica biće pretvorena u pješačku zonu, a saobraćaj će biti preusmjeren u Ulicu Nikole Tesle, koja će biti proširena.

 

 

-Kako bi ovaj prostor postao trg, saobraćaj će sa dva kružna toka biti preusmjeren u Ulicu Nikole Tesle, a novi trg postaće cjelina s postojećim prostorom ispred i oko zgrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske koja će ostati u centru jednog trga – objasnio je Rašković.

 

On je naglasio da će svi zainteresovani moći da pogledaju izložbu svih pristiglih radova, koja će biti otvorena 23. decembra u Banskom dvoru.

 

Tagged

1 thought on “Beogradski arhitekti osmislili budući centar Banjaluke

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *