Pravda za Davida: Umjesto smjene stiže nagrada za Darka Ćuluma

Društvo

– Najava da će dosadašnji direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum biti imenovan za direktora državne Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) naišla je na osudu neformalne grupe “Pravda za Davida”, koji smatraju da je to “šamar vladavini prava u ovoj državi”.

 

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

 

– Prijedlog da Darko Ćulum bude imenovan za direktora državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predstavlja još jedan šamar vladavini prava u ovoj državi. To je ujedno i poruka građanima ove zemlje da onima koji krše zakon i osnovna ljudska prava slijedi nagrada, saopšteno je iz neformalne grupe “Pravda za Davida”.

 

Zbog toga zahtijevamo od poslanika predstavničkog doma Parlamenta BiH da ne prihvate imenovanje Darka Ćuluma na novu poziciju i i tako bar malo vrate nadu u pravdu građanima ove zemlje.

 

Umjesto da isti, zbog svega što se dešavalo i dešava u predmetu Dragičević, bude smijenjen sa pozicije direktora policije Republike Srpske i trajno bude udaljen iz bezbjednosne zajednice Ćulumu se novom funkcijom valjda odaje priznanje za revnosno kršenje zakona, posebno ljudskih i građanskih prava, od strane policije na čijem je čelu.

 

Nažalost, ovo nije prvo nagrađivanje za nerad, nečinjenje i po sudu mnogih, zataškavanje ubistava.

 

Podsjećamo i da su inspektori MUP-a RS koji su bili uključeni u slučaj Dragičević, Darko Ilić i Siniša Kostrešević, u januaru prošle godine imenovani za savjetnike ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.

 

Darko Ćulum je direktor iste one policije koja je održala sramnu konferenciju za novinare gdje je gotovo “zaključen” slučaj Dragičević i zbog koje su građani izašli na ulicu.

 

Tu istu konferenciju za novinare su poslije mnogi, uključujući i predstavnike vlasti, nazvali “greškom”. Šta je direktor policije preduzeo po tom pitanju? Šta je direktor policije preduzeo po pitanju Davidovog donjeg veša (kao dokaznog materijala) koji su pripadnici policije bacili?

 

Darko Ćulum je direktor policije koja se 25.12.2018. godine brutalno obrušila na goloruk narod. Na narod koji traži samo jedno – istinu i pravdu za Davida i ništa više od toga.

 

Umjesto da hapse ubice, policija je hapsila roditelje ubijenog Davida.

 

Nakon 25.12.2018. godine uslijedilo je maltretiranje tih istih građana. Policija nad ljudima sprovodi repsresiju kršeći osnovna ljudska prava garantovana Ustavom.

 

Zbog toga smo 25.6.2019. Okružnom sudu u Banjaluci podnijeli Zahtjev za zaštitu Ustavom garanatovanih prava koja su ugrožena postupanjem policijskih službenika.

 

Zahtjev je podnesen upravo protiv direktora policije Darka Ćuluma. Do dana današnjeg nema odluke suda iako zakon propisuje da u takvoj vrsti postupaka sud treba hitno da reaguje.

 

Iz istih razloga je i Transparency Interenational BiH prije više od godinu dana protiv više pripadnika policije RS podnio dvije krivične prijave zbog sumnje na izvšenje krivičnih djela: Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja i Povreda ravnopravnosti građana. Do danas nema odgovora iz Tužilaštva na pomenute krivične prijave.

 

Sam prijedlog za pomenuto imenovanje predstavlja uvredu za sve građane.

 

Kakvu poruku nam ovakvom nagradom za Ćuluma šalje politička “elita” na nivou BiH?

 

Zaključite sami.

 

Mi iz neformalne grupe građana “Pravda za Davida” i dalje ćemo koristiti sva legalna sredstva da se izborimo za pravdu i istinu koja nam je svima najpotrebnija. Ukoliko se od imenovanja Ćuluma ne odustane pozvaćemo građane i svu domaću i međunarodnu javnost da pomognu u sprječavanju ovog sramnog poteza koji je plod stranačkog dogovora Milorada Dodika i Fahrudina Radončića, iako bi funkcija direktora SIPA-e, kao i drugih policijskih agencija po zakonu morala biti profesionalna i lišena svakog partijskog uticaja, kaže se u saopštenju neformalne grupe građana “Pravda za Davida”.

 

Podsjetimo da ova grupa skoro dvije godine traži da se otkriju ubice i naredbodavci ubistva banjalučkog stuednata Davida Dragičevića, koji je nestao u Banjaluci 18. marta 2018., a njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana poslije na ušću Crkvene u Vrbas.

 

U početku policija je tvrdila da se radi o zadesnoj smrti, da bi slučaj kasnije bio prekvalifikovan kao ubistvo. Zbog nezadovoljstva policijskom istragom, građani i grupa “Pravda za Davida” su se počeli okupljati od 26. marta 2018. godine sa osnovnim zahtjevom da se sazna istina o stradanju mladića Davida Dragičevića.

 

Krajem 2019. godine, nakon velikih protesta u centru Banja Luke, policija Republike Srpske zabranila je okupljanje članovima grupe “Pravda za Davida”, nakon čega su se oni jedno vrijeme okupljali kod hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

 

I to okupljanje je policija zabranila, da bi nakon toga to okupljanje u manjem broju bilo nastavljeno svake večeri u blizini tog hrama u centru Banjaluke.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *