Prointer i Lanaco dobili posao od 24 miliona KM

Ekonomija

– Kako se dva najveća igrača na IT tržištu Republike Srpske ne bi svađala vlast se potrudila da im da zajednički posao vrijedan čak 24 miliona maraka. Toliko će koštati da „Prointer“ i „Lanaco“ vaspitno-obrazovne ustanove u Srpskoj opreme računarskom opremom i softverom.

 

Ministarstvo prosvjete i kulture je međunarodni tender za opremanje obrazovnih ustanova računarskom opremom i softverom raspisalo još 27. septembra prošle godine, ali je Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača donesena tek prije nekoliko dana, tačnije 13. januara.

 

„Ugovor o nabavci roba i njima pripadajućih usluga u okviru projekta „Opremanje vaspitno-obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj računarskom opremom i softverom“ dodjeljuje se Konzorcijumu kojeg čine: „Lanako“, Banjaluka i „Prointer ITSS“, Banjaluka, a prema uslovima iz tenderske dokumentacije i ponude Konzorcijuma, i to na ponuđenu vrijednost od 20.652.580 KM bez PDV, odnosno 24.163.518 KM sa PDV“, navodi se u Odluci koju potpisuje ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

 

Dodaje se i da je navedeni konzorcijum dostavio dokaze o ispunjavanju uslova.

 

Podsjećamo, u firmi „Lanaco” tvrdili su ljetos da se firma „Prointer“ favorizuje u tenderima od lokalnih zajednica, preko fondova, do Vlade Republike Srpske.

 

„Lanaco“ je u jednoj od žalbi na tendersku dokumentaciju za nabavku softvera, iznio niz zamjerki na uslove koji pogoduju samo jednoj firmi, odnosno “Prointeru”.

 

Nakon što je CAPITAL objavio zamjerke „Lanaca“, nekad omiljene IT firme vlasti za poslove koji se finasiraju iz budžeta, tender Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS koji je zasmetao firmi “Lanaco” je poništen 25. oktobra.

 

Nekoliko dana kasnije, 12. novembra, “Lanaco” se kao partner sa “Prointerom” prijavljuje za posao od 24 miliona KM.

 

Da li su uslovi nekome pogodovali u ovom tenderu od 24 miliona teško je utvrditi, ali su „Prointer“ i „Lanaco“ bili jedini koji su dostavili ponudu, iako je tender bio međunarodni.

 

“Lanaco” je u posljednjih pet godina dobio ugovore javnog sektora vrijedne više od 92 miliona KM i to bez uračunatog PDV-a.

 

“Prointer” je od 2015. godine, od kada postoji, sklopio sa javnim sektorom ugovore vrijednosti 53 miliona KM bez PDV-a.

 

Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“ rekao je da je „Lanaco“ radio i ranije opremanje škola IT tehnologijama, te da je žalbama koje je ulagao na pojedine tendere želio da pokaže kako može da blokira određene poslove.

 

„Vjerovatno je u pitanju dogovor da zajednički rade, kako jedni druge ne bi blokirali, a ovako veliki posao od 24 miliona KM ima dovoljno sredstava i za jedne i za druge. „Lanaco“ je radio poslove u vezi sa školama pa vjerovatno zna kako to uraditi, a nažalost znamo i ko je druga firma koja sve češće dobija vrijedne poslove. U cijelom poslu nije sporna namjena da ta oprema treba školama, ali je problem da li je to ta cijena i da li je u skladu sa tržišnom koja bi bila postignuta da je bilo konkurencije“, kazao je Vukajlović.

 

(Capital)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *