Bektić novi predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH

Društvo

Mevludin Bektić, aktuelni predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika u FBiH, izabran je na današnjem kongresu jednoglasno za predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH.

 

Na današnjem skupu, održanom u zgradi Elektroprivrede BiH u Sarajevu, bilo je prisutno 114 od ukupno 157 delegata, što čini više od dvije trećine delegata neophodnih za punopravno donošenje odluka.

 

Bektić, koji je bio jedini kandidat za predsjednika, kazao je kako je kandidaturu prihvatio i shvatio kao odgovornost da se bori za cjelokupno društvo u Bosni i Hercegovini.

 

“Ekonomija je potisnuta u drugi plan, što je za posljedicu imalo privatizaciju i otpuštanje radnika. Nanesena je ogromna šteta industrijskim radnicima… Neodrživ je koncept daljeg izrabljivanja radnika”, kazao je on.

 

Upozorio je na ekonomske migracije, što će, kako kaže, imati nesagledive posljedice na privredu.

 

“Savez će doprinijeti zaštiti svojih članica i članova, poštivajući demokratske postulate i unapređujući ekonomske prilike”, rekao je Bektić, dodavši da će u fokus vratiti prava radnika.

 

Nastaviće, kako kaže, raditi na aktivnostima na unapređenju ekonomsko-socijalnih aktivnosti.

 

“Savez će intenzivno raditi na jačanju radnog zakonodavstva i jačanju kantonalnih odbora organizacija. Nastavit ćemo saradnju sa sindikatima iz Evrope i regije”, najavio je Bektić.

 

Zadatak novog rukovodstva SSS BiH će biti, kako je to istaknuto na Skupštini, da se utvrdi opći kolektivni ugovor i da se utvrdi minimalna plaća, ali ne populistički kako je to predložilo dosadašnje rukovodstvo.

 

Jednoglasno su izabrani članovi upravnog i nadzornog odbora, kao i statutarne komisije SSS BiH.

 

Kongres je otvoren intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a prisutni su poručili kako će se, za razliku od dosadašnjeg rukovodstva, baviti sindikalnim, a ne populističkim aktivnostima.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *