TI BiH dobio spor protiv ERS: Nezakonito skrivaju podatke o poslovanju

Društvo

Transparensi Internešnl BiH dobio je sudski spor protiv Elektroprivrede Republike Srpske koja, kako tvrde, već osam mjeseci odbija da dostavi javnosti podatke o poslovanju ovog javnog preduzeća.

 

TI BiH je tražio na uvid finansijski i revizorski izvještaj, informacije o broju zaposlenih, kao i o naknadama koje primaju članovi nadzornog odbora, ali se, tvrde, ove informacije uporno kriju od javnosti.

 

U odgovoru na tužbu TI BiH, uprava Matičnog preduzeća ERS tvrdila je da to „nije javno preduzeće u smislu ovog Zakona o slobodi pristupa informacijama“ i da podaci o njegovom poslovanju „nisu od javnog interesa“.

 

Sud odbacio konstatacije

 

Okružni sud u Trebinju odbacio je ove konstatacije i naložio upravi ERS da u roku od 30 dana odgovori na zahtjeve TI BiH za dostavljanjem ovih informacija, koje su same po sebi trebale biti dostupne javnosti.

 

– Ove informacije koje su pod kontrolom javnog organa predstavljaju javno dobro i javni pristup ovim informacijama promoviše veću transparentnost i odgovornost Elektroprivrede RS koja ima obavezu da objavi zahtijevane informacije – navodi se u obrazloženju presude.

 

Kako navode u TI BiH, ipak, samo zavisna preduzeća redovno objavljuju finansijske izvještaje, dok matično preduzeće i dalje ne objavljuje izvještaje o poslovanju, koje su proteklih godina pratile brojne kontroverze. Jedine informacije koje javnost dobija dopiru iz medijskih navoda i javnih nastupa članova uprave.

 

Revizori našli gubitke

 

– Revizori su ipak u dva navrata pronalazili veće gubitke od iskazanih u finansijskom izvještaju pa je tako 2015. utvrđen gubitak od 159 miliona, a godinu dana kasnije 70 miliona maraka – tvrde u TI BiH.

 

Dodaju da iz uprave ERS tvrde da se stanje stabilizuje i da je preduzeće 2018. godine imalo dobit od 16,5 miliona maraka, a revizorski izvještaj za taj period još nije dostupan javnosti.

 

Pored matičnog, nijedno od zavisnih preduzeća iz sastava ERS nije dostavilo TI BIH podatke o iznosima nakanda koje primaju članovi nadzornih odbora.

 

TI BiH već dugo ukazuje na netransparentnost u radu brojnih javnih preduzeća u Bosni i Hercegovini, a protiv takvih vodio je i nekoliko sudskih sporova.

 

Tokom izrade baze podataka o poslovanju javnog sektora, TI BiH je iste podatke tražio od 159 javnih preduzeća u BiH, a samo je 86 podatke dostavilo u zakonom predviđenom roku.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *