U Zenici hospitalizovana trudnica zaražena virusom korona

Društvo

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ), koja je prije tri dana na Odjeljenju za infektivne bolesti primila i bebu staru 40 dana, danas je zbrinula i jednu trudnicu pozitivnu na korona virus.

 

Nakon što je prije četiri dana pronađeno 15 novozaraženih u najvećem klasteru u Maglaju, u narednim danima je otkriveno samo sedam novih pa je ukupno u Zeničko-dobojskom kantonu registrovano 96 pozitivnih pacijenata na korona virus.

 

Od tog je broja njih 16 izliječeno i otpušteno na kućni tretman, dok se 24 zaraženih liječi na tom odjeljenju, a 45 u izolatorijumu KBZ-a.

 

“Svi pacijenti na našem odjelu zasad su stabilni i niko od njih nije na respiratoru. Zadovoljavajuće je stanje i u izolatoriju, a pogotovo je ohrabrujuće saznanje da se sada zaraženi ljudi bez većih otpora dolaze u izolatorij. Očito su urodili plodom naši apeli i objašnjenja da je i za zdravlje takvih pacijenata, ali i za epidemiološku situaciju u lokalnim zajednicama, važno da budu pod stalnim ljekarskim nadzorom”, smatra načelnik Odjeljenja za infektivne bolesti KBZ-a Ednan Drljević.

 

On navodi da će narednih dana početi s radom PSR laboratorij KBZ-a, kada će uraditi drugi krug testiranja zdravstvenih i ostalih radnika te bolnice koji su nedavno bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom.

 

“Očekujemo da ćemo kada proradi naša laboratorija dobiti i puno više testova, odnosno da će ta raspodjela ići po broju stanovnika”, ističe Drljević.

 

Osim 3.085 osoba u samoizolaciji u kućnim uslovima, u tom kantonu se još 178 osoba, koji nisu testirani, nalazi u izolaciji u sedam hotela i motela u tom kantonu koji su pretvoreni u karantine te u kojima su juče stupili u štrajk glađu.

 

“Ja i ministar zdravstva Adnan Jupić obišli smo sve te karantine i ljude, zbog čega smo i upozoravali da ih nema smisla držati u karantinu. Jednostavno, dalo se naslutiti da bi se tako nešto moglo dogoditi. Ja se samo nadam da će se sve to dobro završiti”, kaže Drljević.

 

Policija je u proteklih 24 sata izvršila 763 nadzora nad 1.080 osoba kojima je izdato rješenje o samoizolaciji, tokom kojih je ustanovljeno samo jedno kršenje obaveze samoizolacije. Četiri su osobe prekršile zabranu kretanja za mlađe od 18 te starije od 65 godina, a još 11 prekršaja evidentirano je zbog kršenja policijskog sata.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *