Moguće otvaranje manjih trgovina, zanata i uslužnih djelatnosti u Banjaluci

Društvo

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić zatražio je od republičkih vlasti da omoguće da se od idućeg ponedjeljka otvore sve manje trgovine, zanati i uslužne djelatnosti, među kojima bi bili i ugostitelji koji se bave pripremanjem i isporukom hrane, saznaje „Srpskainfo“.

 

Već neko vrijeme se priča da bi u Banjaluci uskoro moglo doći do ublažavanja ili ukidanja pojedinih restrikcija koje bi omogućile pojedinim privrednicima, koji su u potpunoj blokadi, da polako počnu sa radom. Prvi korak je napravljen, u vidu plana koji je Grad Banjaluka uputio republičkim vlastima.

 

Prema našim saznanjima, Radojičić je Republičkom štabu za vanredne situacije predložio znatnu liberalizaciju trenutno važećih mjera, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom koja ukazuje na pad broja oboljenih od korona virusa ali i činjenicu da je broj oporavljenih premašio broj zaraženih.

 

Po njegovom prijedlogu, koji će ovih dana razmatrati Republički štab, Radojičić traži da se u Banjaluci od 27. aprila omogući rad svih proizvodnih djelatnosti, te svih trgovinskih, zanatskih i uslužnih radnji, osim frizerskih i kozmetičkih salona te ugostiteljskih objekata.

 

Kada su u pitanju ugostitelji, jedina iznimka je što je Grad Banjaluka predložio da se omogući rad onima koji se bave pripremanjem i dostavom hrane, ali samo u tom dijelu.

 

– Predlažemo otvaranje svih trgovinskih, zanatskih i uslužnih radnji manjih po površini i manje rizičnih, kao i dostavu i šaltersku prodaju hrane, bez posluživanja na licu mjesta – navodi se u Radojičićevom prijedlogu.

 

Sve djelatnosti kojima bi eventualno od 27.aprila bio dozvoljen rad bi se morale pridržavati striktnih epidemioloških mjera.

 

Pored toga, Radojičić traži da se razmotri i mogućnost otvaranja pojedinih vrtića, ali pod uslovom da ta mjera bude ograničena na ograničen broj objekata sa manjim grupama djece.

 

Zanimljivo, je da Radojičić, u okviru ovih mjera liberalizacije, predlaže i da se omogući onlajn trgovina, koja je sada u „sivoj zoni“ i praktično nelegalna.

 

Ovo su prve mjere, koje bi bile puštene od ponedjeljka, dok za drugu fazu, koja bi krenula od 4. maja, Radojičić predlaže otvaranje trgovina u tržnim centrima.

 

Ubrzo nakon pojave prvog slučaja virusa korona u Banjaluci uvođene su restrikcije koje su ograničile ili u potpunosti zabranila rad za većinu djelatnosti u gradu. Zatvorene su škole i skoro svi vrtići a ukinut je i javni gradski prevoz osim pojedinih linija koje su organizovane za prevoz radnika koji rade u oblastima koje jednostavno nisu mogle da stanu kao što je zdravstvo i policija.

 

Zatvoreni su i hoteli a zabranjen je rad svih ugostitelja, tržnih centara, tržnice, te drugih usluga i zanatskih radnji, sem apoteka te marketa i trgovina koje se bave prodajom roba široke potrošnje. Njima je dozvoljen rad pod uslovom da poslodavci mogu obezbjediti striktne mjere odstojanja za kupce i zaposlene.

 

Tek nedavno su od zabrana rada oslobođene tržnica te trgovine bijelom tehnikom, elektromaterijalima, vodomaterijalima bijelom tehnikom, sanitarijam i keramikom te drogerije.

 

Ekonomske mjere

 

Kako bi se donekle ublažile negativne ekonomske posljedice zbog pojave virusa korona Grad Banjaluka je već donjeo prvi set mjera, ukupne finansijske vrijednosti između osam i deset miliona KM.

 

Mjere se odnose na dodjelu subvencija poslovnim subjektima za iznos komunalne takse za isticanje poslovnog imena, naknade za zauzimanje javne površine, redovne kamate na kredite, odobravanje moratorijuma u otplati duga i oslobađanje plaćanja zakupnine zakupcima poslovnih prostorija koji su u ugovornom odnosu sa Gradom Banjaluka.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *