Potrebna hitna intervencija vlasti za spas medija

Društvo

Savjet za štampu i onlajn medije u BiH upozorio je vlasti na izuzetno tešku ekonomsku situaciju u kojoj su se zbog pandemije virusa korona našli mediji i medijska udruženja u BiH, te da takva situacija može rezultirati katastrofalnim posljedicama po demokratizaciju društva u cjelini.

 

– Profesionalne medijske kuće suočene su sa velikim gubicima kroz nedostatak priliva sredstava od oglašavanja koje je gotovo u potpunosti iščezlo, te padom tiraža kada je riječ o štampanim medijima”, saopšteno je iz Savjeta i dodato da se i samo ovo tijelo trenutno bori za opstanak.

 

Savjet za štampu i onlajn medije upozorava da se rapidan pad priliva sredstava direktno odražava na nemogućnost isplaćivanja plata, njihovo smanjenje, otkaze zaposlenima, te otkazivanje ugovora honorarnim saradnicima, što je veliki udar na nezavisnost medija.

 

– Takva situacija već se odvija pred našim očima, jer je opstanak medija direktno doveden u pitanje. Profesionalni mediji i organizacije pokušavaju iznaći način da ne posežu za otkazima, ali njih već ima i plašimo se da će ih biti u još većoj mjeri ukoliko se ovakva situacija nastavi, bez ikakve pomoći vlasti na svim nivoima – istaknuto je u saopštenju.

 

Iz Savjeta podsjećaju na neupitna prava građana na istinito, provjereno i pravovremeno informisanje, čija je važnost posebno došla do izražaja u trenutnoj situaciji kada je cijeli svijet suočen sa borbom protiv pandemije virusa korona.

 

– Novinari i medijske kuće ulažu ogromne napore nesebično koristeći sve svoje resurse i izlažući medijske radnike rizicima po njihovo zdravlje, da bi građanima pružili informacije koje u ovom trenutku mogu spasavati ljudske živote – napominju iz Savjeta.

 

Savjet za štampu i online medije u BiH, kao oruđe za zaštitu slobode medija i profesionalnog izvještavanja, štiti javnost od neodgovornog i neetičkog medijskog izvještavanja, što je u ovom trenutku izuzetno važno.

 

– Takođe, podsjećamo vas i na obavezu BiH da stvori okvir i omogući slobodan i nezavisan rad medija štiteći ustavno pravo na slobodu izražavanja, prikupljanja i širenja informacija. Stoga je neophodno na svim nivoima vlasti BiH donijeti hitne ekonomske mjere za spas medija i medijskih udruženja, jer su slobodni i nezavisni mediji jedan od stubova demokratskog društva – istaknuto je u saopštenju.

 

Od vlasti u BiH zatraženo je da hitno organizuju sastanak sa predstavnicima Savjeta za štampu i onlajn medija u BiH čiji su članovi najveći mediji tih vrsta u BiH.

 

Savjet za štampu i online medije u BiH uputio je pismo predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji, premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću i premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *