Krizni štab Federacije BiH ublažio mjere

Društvo

Federalni štab civilne zaštite danas je donio naredbu prema kojoj se mlađima od 18 i starijima od 65 godina ipak omogućava kretanje u određenom periodu.

 

Kako je odlučeno, prihvaćen je prijedlog da se tri dana u sedmici (ponedjeljak, srijeda i petak) od 9 do 13 sati vani mogu kretati osobe starije od 65 godina.

 

Utorkom, četvrtkom i subotom, odluka je Federalnog štaba, dozvoljeno je kretanje za mlađe od 18 godina i to od 14 sati pa sve do početka policijskog sata koji počinje u 20 sati.

 

Ipak, ove mjere podrazumijevaju potpunu zaštitu, nošenje maski i držanje distance, prenosi Klix.

 

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je prije dva dana donio odluku kojom je utvrdio da su zabranom kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena ljudska prava.

 

On nije ukinuo prethodno donesenu naredbu Federalnog štaba o potpunoj zabrani kretanja za navedene populacije, ali je naredio da se ona uskladi sa sudskom odlukom.

 

– Nisu razmatrane mogućnosti uvođenja blažih mjera ako takav rizik opravdano postoji, nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza njihovog redovnog preispitivanja kako bi se osiguralo da traju samo onoliko koliko je to “neophodno” – bilo je obrazloženje Ustavnog suda.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *