Blaže preventivne mjere u Bijeljini

Društvo

Nakon aprilskih i prvomajskih praznika, uz stabilnu epidemiološku situaciju u Bijeljini, od danas su na snazi ublažene mjere Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije, na osnovu kojih je dozvoljen većini privrednih subjekata, a u skladu sa naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije od 28. aprila.

 

“Od danas, naglasak je na pojedinačnoj odgovornosti i poštovanju propisanih higijensko-sanitarnih mjera od strane građana, prije svega korišćenju zaštitnih sredstava, odnosno, maski i rukavica”, istakao je na današnjoj sjednici komandant Štaba Mićo Mićić.

 

On je izrazio nadu da naglo povećanje broja zaraženih u Republici Srpskoj neće uticati na ponovno pooštravanje mjera koje će u tom slučaju morati da se primjene i u Bijeljini.

 

U Semberiji su, do sada, na kovid–19 testirane 643 osobe, od čega je 12 rezultata bilo pozitivno, a 631 rezultat testa je negativan.

 

Prema podacima JZU “Sveti vračevi” u Bijeljini nema novozaraženih, četrnaest lica nalazi se u bolničkoj izolaciji, osam pod kućnim nadzorom, a u bolničkom karantinu nema pacijenata.

 

U samoizolaciji, pod nadzorom Higijensko-epidemiološke službe Doma Zdravlja Bijeljina, trenutno je 334 osoba, dok je u lokalnom karantinu u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” 45 osoba.

 

U karantinu na Rači trenutno se nalazi pet lica – od čega je četvero iz Bijeljine.

 

U protekla 24 časa, granični prelaz Rača prešlo je 103 vozila, dok je Pavlovića most prešlo osam vozila.

 

Ovlašćeni inspektori su na Rači izdali pet rješenja o smještanju u karantin.

 

Tokom vikenda, pripadnici Policijske uprave Bijeljina izdali su 22 prekršajna naloga – 13 zbog zabrane kretanja u vrijeme policijskog časa i devet zbog nenošenja zaštitne opreme (maski i rukavica).

 

Komunalna policija je izvršila kontrolu 6 lica u izolaciji, sva lica su pronađena na adresi.

 

Gradski štab za vanredne situacije i komandant Štaba Mićo Mićić apelovali su da građani i dalje budu disciplinovani i odgovorni prema sebi i drugima – da poštuju propisanu fizičku udaljenost, kao i da nose zaštitne maske i rukavice, kako bi smanjili rizik od prenošenja zaraze, ali i izbjegli plaćanje novčanih kazni.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *