Pandemija koronavirusa nije opravdanje za ukidanje radničkih prava

Društvo

Iz Konfederacije sindikata Republike Srpske upozorili su danas da pandemija koronavirusa ne može biti opravdanje vlastima, direktorima ili rukovodiocima da radnicima uskrate prava koja im pripadaju po zakonu.

 

Tvrde da su u posljednje vrijeme prisutni veliki pritisci na sindikalce, koji su i u ovom vremenu stali u odbranu radničkih prava.

 

– Obaveza svakog poslodavca je da, u skladu sa zakonima i kolektivnim ugovorima, osigura sve uslove za zdrav i siguran rad zaposlenih. Simptomatično je to da se pritisci dešavaju u momentu kada se naše kolege i svi mi borimo za zaštitu zagarantovanih prava i primjenu važećih kolektivnih ugovora, kao i za zaštitu zdravlja svojih članova i svih radnika RS – naveli su saopštenju.

 

Pozivaju vlasti RS da odmah preduzmu sankcije prema onima koji su umanjili prava zaposlenih te ističu da je žalosno da pojedini načelnici i gradonačelnici neće da primijene odredbe kolektivnog ugovora.

 

– Uprava “Elektroprivrede RS”, umjesto da nagradi svoje rudare, montere, rukovaoce, blokovođe, kotlovođe, mehaničare i druge koji u ovim vremenima, izlažući opasnosti i sebe i svoje porodice, danonoćno rade kako bi proizveli električnu energiju, donosi odluke o umanjenju njihovih zarada, obustavi plaćanja toplog obroka, regresa, prekovremenog rada i slično, a sve radi konsolidacije preduzeća – tvrde iz Konfederacije sindikata RS.

 

Dali su podršku Miodragu Femiću, predsjedniku Strukovnog sindikata doktora medicine RS, koji je, na osnovu informacija dobijenih od svojih članova iz UKC-a Banja Luka i bolnice Doboj, izrazio zabrinutost za zdravlje osoblja i pacijenata u UKC-u te pozvao nadležne da preduzmu neophodne korake.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *