Sporni respiratori iz Kine nisu adekvatni za liječenje pacijenata

Društvo

Tužilaštvo BiH izvršilo je vještačenje spornih respiratora koje je iz Kine za FBiH uvezla firma “Srebrena malina”, a u nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije.

 

Dakle, kako su naveli iz Tužilaštva, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije.

 

Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje.

 

“Tim tužilaca Tužilaštva BiH, od početka rada na predmetu, 4. maja, kada je Tužilaštvo preuzelo predmet, poduzeo je cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja”, saopšteno je iz Tužilaštva.

 

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužilački tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu sa policijskim i sigurnosnim agencijama, sa kojima radi na predmetu.

 

“Tužilaštvo BiH o provedenim aktivnostima će blagovremeno i tačno informirati javnost”, naveli su.

 

Firma “Srebrena malina”, koja je u vlasništvu voditelja Fikreta Hodžića, uvezla je za FBiH 100 respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Mediji i stručnjaci su ranije objavljivali da se ovi repiratori koriste u ambulantnim kolima, a ne na intenzivnoj njezi u bolnicama.

 

Iz Federalne uprave civilne zaštite je ranije saopšteno da su ispoštovane sve procedure u nabavci respiratora.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *