Građani Srpske podižu kredite da prežive

Društvo

Svaki građanin Republike Srpske u prosjeku je kod banke zadužen sa 2.538 maraka, a banke u RS su stanovništvu ukupno plasirale nešto više od 3,2 milijarde konvertibilnih maraka.

 

Ovo su podaci Agencije za bankarstvo RS o poslovanju banaka u Srpskoj u prošloj godini, a koji su sada objavljeni.

 

Kreditna zaduženost po stanovniku u prosjeku je za godinu dana porasla oko 211 maraka.

 

Od kako su banke u Srpskoj privatizovane, dakle nekih 15-16 godina, građani najviše uzimaju kredite za opštu potrošnju, i to nenamjenske kredite. Predstavnici udruženja za potrošače kažu da su to zapravo pozajmice koje uzimamo da bismo samo “solidno” živjeli.

 

Krediti

 

Tako je iznos nenamjenskih kredita, koje su banke plasirale građanima na kraju prošle godine, čak oko 2,1 milijardi maraka. Poslije toga, najveći krediti su oni po prekoračenju na računima (dozvoljeni minusi) i krediti po karticama. Takvi krediti u pravilu su najskuplji, imaju najveću kamatnu stopu, ali su građani, usljed niskih primanja, primorani da stalno budu dužni bankama barem po tekućim računima.

 

U Udruženju potrašača “Don” iz Prijedora kažu da, prema podacima iz prethodne godine, sa kojima ovo udruženje raspolaže, veliki broj građana u Srpskoj poseže za nekim vidom pozajmice. Navode da, međutim, većina građana podiže pozajmicu, a da se prije toga uopšte nisu upoznali šta u suštini znači pozajmica i koliko će novca vratiti ako ne izmire obaveze do predviđenog roka.

 

Opuštanje

 

– Pozajmice su često pravile probleme, jer se ljudi opuste misleći da mogu do prosjeka tri plate podizati te pozajmice. Potom kupovina postane češća i dolazi do problema da nemaju novca za vraćanje ili da vječno vraćaju neku pozajmicu – ističu u ovom udruženju.

 

Nenamenski krediti građana su prošle godine porasli za osam odsto u odnosu na godinu prije. Istovremeno, vrijednost kredita koje su građani pozajmili od banaka za kupovinu stana iznosi oko 746 miliona konvertibilnih maraka.

 

U Agenciji za bankarstvo Republike Srpske ističu da su ukupni krediti građana porasli za devet odsto, koliko su porasli i ukupni depoziti građana. Кrediti dati građanima se u potpunosti finansiraju iz štednje građana.

 

Štednja

 

Štednja građana, uključujući i tekuće račune, na kraju prošle godine iznosi 3,5 milijarde КM i veća je za 289,8 miliona КM u odnosu na godinu ranije.

 

Oročena štednja čini 53 odsto ukupne štednje i bilježi rast od sedam odsto, a štednja po viđenju bez tekućih računa građana čini 18 odsto ukupne štednje.

 

Povećana dobit

 

Sve banke u Republici Srpskoj iskazale su pozitivan finansijski rezultat, a ostvarena neto nerevidirana dobit iznosi 96,6 miliona КM. To je u odnosu na 2018. godinu više za 11,6 miliona КM ili za 14 odsto.

 

– Imajući u vidu osnovne pokazatelje likvidnosti, kvalitativne i kvantitativne zahtjeve, kao i druge faktore koji utiču na poziciju likvidnosti banaka, može se zaključiti da je likvidnost na nivou bankarskog sektora Republike Srpske na zadovoljavajućem nivou – ocjenjuju u Agenciji za bankarstvo RS.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *