SPC BIRA PATRIJARHA
Hrizostom: Neće biti uticaja necrkvenih faktora na izbor patrijarha!

Društvo Region

Zasjedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC na kome treba da bude izabran novi patrijarh biće održano 18. februara i trajaće sve dok patrijarh ne bude izabran, izjavio je mitriopolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom.

 

Mitropolit Hrizostom napominje da će konačna odluka o tome gdje će Sabor biti održan biti donesena 10. februara.Moguće su tri lokacije za održavanje sabora – dva mjesta u patrijaršiji gdje je do sada održavan Sabor, ili u kripti, što bi bilo prvi put do sada.

 

Vjeruje da će novi patrijarh biti izabran istog dana na Saboru koji se održava poslije tri mjeseca od upokojenja patrijarha Irineja, kako je i po ustavu Crkve predviđeno.

 

Podsjeća da je do 1968. tadašnji Sabor na čelu s patrijarhom Germanom donio jednu izmjenu u Ustavu da patrijarha biraju samo eparhijski arhijereji i aktivni vikarni episkopi.

 

Kada je riječ o proceduri izbora patrijarha, Hrizostom kaže, da prvo arhijereji biraju između sebe tri kandidata, a onda se izabrana imena stavljaju na klir ili u jevanđelje, a jednu od tri koverte s imenom izabranog patrijarha bira monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik, a čije ime će biti poznato 10. februara.

 

Do sada su to bili monah Antonije iz manastira Tronoše i otac Gavrilo iz manastira Lepavine kada su bira birani patrijarha Pavle i patrijarh Irinej.

 

– Crkva je to učinila da bi se zaštitila od eventualnih uticaja stranih faktora i drugih necrkvenih faktora tadašnjeg režima u izboru patrijarha Srpske pravoslavne crkve, objašnjava on i naglašava da je uloga patrijarha u srpskom društvu velika jer je srpski patrijarh simbol jedinstva srpske crkve koja se zato i zove autokefalna, rekao je mitropolit Hrizostom za Tanjug.

 

Upitan da prokomentariše spekulacije da postoji “lobiranje” među vladikama za izbor patrijarha, kaže, da je čuo za to.

 

– To su spekulacije, ali sigurno je da arhijereji razgovaraju o izboru novog patrijarha. Ne bih rekao da su to klanovi. I treba da postoji diskusija ko bi trebalo da bude patrijarh. U našoj crkvi nije tradicija da bilo ko ističe kandidaturu, to ne postoji. Arhijereji će kroz svoje razgovore, promišljanja, prosuđivanja dati svoje predloge, navodi mitroplit Hrizostom.

 

Kao zanimljivost ističe da je patrijarh Pavle poslije devetog glasanja ušao kao treći kandidat u uži izbor trojice.

 

– Mi iskažemo svoju volju, a Bog će reći ko će biti, navodi mitropolit.

 

U izbor za patrijarha mogu ući 30 arhijereja naše crkve koji imaju najmanje pet godina eparhijske službe, pojašnjava on i dodaje da pravo da glasa ima njih 39, jer devet nema uslove za izbor.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *