Nakon tragedije u Novom Travniku građani najavili okupljanje

Hronika

Javnost u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i regiona, zgrožena je po ko zna koji put što sve češće pijani vozači izazivaju saobraćajne nesreće i to sa smrtnim ishodom.

Ovaj put, u Novom Travniku je pijani 34-godišnji Nermin Rustempašić, sa tri promila alkohola u krvi, bukvalno sinoć pokosio majku i četvoro maloljetne djece koji su stajali na trotoaru. Majka i njena kćerka su preminule, troje djece je povrjeđeno, jedno ima teže povrede.

Građani Novog Travnika najavili su za danas mirno okupljanje ispred zgrade Opštine. Oni, prije svega, očekuju adekvatnu presudu. A, praksa je u cijeloj Bosni i Hercegovini pokazala da su kazne sa pijane vozače koje izazovu saobraćajnu nesreću minimalne i da uopšte ne djeluju preventivno niti imaju poruku za moguća buduća djela.

Tako, po zvaničnim podacima, sudovi u Republici Srpskoj najčešće izriču novčane i uslovne kazne za počinjena krivična djela protiv bezbjednosti u javnom saobraćaju. To su blage kazne, a to mišljenje dijele čak i advokati.

Nije poznato da su sudovi u novije vreme izrekli zatvorsku kaznu veću od 4,5 godine za nekoga za koga je dokazano da je odgovoran za nečiju smrt u sabraćajnoj nesreći koju je izazvao i to pod dejstvom alkohola.

Do sada najveća kazna u BiH izrečena je u Sarajevu gdje se sud izrekao 14,5 godina zatvora vozaču koji je u saobraćajnoj nesreći usmrtio dvije djevojke.

Milan Petković, advokat iz Banjaluke, za Srpskainfo kaže da sudske odluke nikada ne treba komentarisati u smislu kakve su kazne. Ali, kako ističe, saglasan je da u slučaju korišćenja alkohola ili izuzetno drske i brze vožnje treba izricati „teže“ kazne.

– Kaznene odredbe za počinjena krivična djela u saobraćaju su dobre, čak i rigorozne, samo ih treba pravilno primijeniti – ocjenjuje on.

Po zakonu, zaprećena je kazna zatvora od dvije do 12 godina zatvora za ugrožavanje bezbjednosti u saobraćaju za krivično djelo stradanje ljudi.

Osim zatvora, zakon propisuje i oduzimanje vozačke dozvole od šest mjeseci do pet godina, a ako je nastupila smrta jedne osobe ili više ljudi onda oduzimanje dozvole od jedne do osam godina.

– Saglasan sam da kazne treba da budu adekvatne generalnoj prevenciji na buduća moguća djela – poručuje Petković.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *