Vlasti Srpske 14 godina znale da je “Incel” pun piralena

Hronika

Da se velike količine kancerogenog ulja piralen nalaze u krugu nekadašnjeg giganta „Incel“ institucijama je poznato već 14 godina, ali niko nije reagovao i uklonio opasnu materiju, saznaje Srpskainfo.

 

Upravo zbog tih propusta se desila ekološka katastrofa u Banjaluci, jer je ovo opasno ulje iscurilo u zemlju, a ogromne količne su i dalje smještene u krugu poslovne zone u Banjaluci.

 

Prema saznanje Srpskainfo, još 2005. godine komisije Evropske unije je dala ogromne pare da se obavi provjere i analize svega što se nalazi u krugu „Incel“.

 

– Oni su tada već imali informaciju da postoje ogromne količine tog ulja u krugu ovog preduzeća. Tada je formiran tim koji je uradio potpuno analizu i, između ostalog, potvrdio da se piralen nalazi u krugu ove nekadašnje firme – kaže naš izvor.

 

Svi obaviješteni, niko ni prstom da mrdne

 

On dodao da je o rezultatima ovog vještačenja obaviješten tadašnji predsjednik Republike Srpske, predsjednik Vlade, gradonačelnik, ali i resorna ministarstva. Međutim, i pored toga niko od njih nije reagovao i preduzeo nešto da se to ukloni.

 

– Na mjestu gdje je nedavno iscurilo ulje nekada se nalazila „Energana”, a to zemljište je kasnije kupila firma “Lukić invest”. Mislim da su od privatizacije oni četvrti vlasnici tog prostora i tu nema njihove odgovornosti. Vjerovatno da sadašnji vlasnik nije ni znao da se to ulje nalazi na zemljištu koje je kupio. Većina ranijih vlasnika je ovaj prostor kupovala kako bi izvukli željezo i bakar iz trafostanica – pojasnio je naš izvor.

 

Ovo je potvrdio i vlasnik firme “Lukić invest” Ranko Lukić, koji kaže da je on savjestan kupac i da ga, kada je kupio zemljište, niko nije upozoro na mogućnost da se to ulje nalazi na ovom prostoru.

 

Prema riječima naših sagovornika, ovaj problem prevazilazi Grad Banjaluku i o njemu mora da odluči Vlada Republike Srpske, ali i nadležna ministarstva.

 

Potvrđena strahovanja

 

Nakon što je došlo do požara i gorenja ulja piralen, angažovana je ekološka inspekcija Grada Banjaluka, koja je obavila vještačenja i potvrdila crna očekivanja. Oni su izuzeli osam uzoraka zemljišta iz cijelog „Incela“, koje su poslali na vještačenja, a rezultati su pokazali da je zemljište kod nekadašnje „Energane“ puno piralena i drugih teških metala.

 

O rezultatima vještačenja obavijestili su Inspektorat Srpske, a oni smatraju da je neophodno izvršiti dodatna uzorkovanja šireg prostora „Poslovne zone“, radi sagledavanja kompletnog činjeničnog stanja i mogućih načina sanacije i sprečavanje zagađenja.

 

Oni smatraju da se u rešavanje ovog slučaja mora uključiti Vlada RS, posebno zbog obezbjeđivanja finansijskih sredstava za sanaciju kontaminiranih lokacija.

 

Prema našim saznanjima, uklanjanje piralena i sanacije zemljišta koštala bi nekoliko miliona maraka. Mjesto gdje je gorio i iscurio piralen nalazi se u blizini rijeka Vrbanja i Vrbas, a samo jedan litar ovog opasnog ulja može da zatržuju celi tok jedne rijeke.

 

Veoma opasna materija

 

Stručnjaci sa kojima smo razgovarali kažu da je piralen veoma opasno ulje, koja se po štetnosti može porediti s radioaktivnim materijama.

 

– On se ne može prirodno razgraditi; ako uđe u zemljište, ono tu ostaje. Najveća opasnost od piralena nastane kada dođe do požara, jer sagorijevanjem takvog materijala direktno se okruženje izlaže otrovima. Problem je ako se zagađeno zemljište i ulje ne uklone, jer postoji mogućnost da ih kiša sapere i da zagade zemljišta na kojima se uzgaja hrana – rekao je jedan od stručnjaka.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *