Počela sjednica Savjeta ministara

Politika

U Sarajevu je počela sjednica Savjeta ministara, na kojoj bi ministri trebalo da raspravljaju o donošenju odluke o datumu početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH i prestanku rada Jedinice za realizaciju projekta izgradnje Zavoda, te Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda, nakon što to nije učinjeno na prošloj sjednici.

Početku sjednice, koja je kasnila pola časa, nisu prisustvovali ministri Dragan Mektić, Josip Grubeša i Ismir Jusko.

Ministar pravde Josip Grubeša rekao je nakon prošle sjednice da Savjet ministara nije donio odluku o datumu početka rada državnog zatvora u Istočnom Sarajevu i prestanku rada Jedinice za realizaciju projekta izgradnje zatvora, jer je potrebno definisati još neke detalje.

On je naglasio da je izjašnjavanje o tačkama dnevnog reda koje tretiraju ovo pitanje odgođeno za narednu sjednicu Savjeta ministara kako bi bili ispravljeni detalji koji nedostaju u prijedlozima odluka o početku rada zatvora i prestanku rada Jedinice za realizaciju projekta njegove izgradnje.

Savjet ministara razmatraće Nacrt zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH koji se odnose na uvođenja moratorijuma na povećanje akcize na cigarete i duvanske prerađevine.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje usvojio je Nacrt izmjena i dopuna zakona o akcizama u BiH koji predviđa da bude uveden moratorijum na povećanje minimalne i specifične akcize na cigarete i duvanske prerađevine, čime bi bio zaustavljen rast cijena početkom svake godine.

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog odluke o uvrštavanju fizičkog lica na listu označenih lica prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere, čiji je predlagač Ministarstvo bezbjednosti BiH.

I na ovoj sjednici biće riječi o informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH, saopšteno je ranije iz Savjeta ministara.

Ministri će razmotriti i izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za devet mjeseci ove godine i Analizu održivosti javnog duga BiH za period 2018-2022. godina.

Na dnevnom redu su i Prijedlog rješenja o razrješenju članova Odbora Agencije za javne nabavke BiH, Prijedlog rješenja o imenovanju članova Odbora ove agencije, Prijedlog rješenja o imenovanju posmatrača u Odboru Agencije.

Kada je riječ o ovoj agenciji, ni nakon skoro dvije godine nije raspisan javni oglas za njenog direktora.

Savjet ministara je na sjednici od 25. januara prošle godine imenovao Đenana Salčina iz SBB-a za vršioca dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH, nakon što je razriješio ove dužnosti Đinitu Fočo, zbog isteka mandata.

Na istoj sjednici zadužena je Agencija za državnu službu BiH da, u saradnji sa Agencijom za javne nabavke BiH, odmah raspiše javni oglas za radno mjesto direktora Agencije za javne nabavke, što ni do danas nije učinjeno.

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog odluke o uspostavljanju Komisije za NATO integracioni proces BiH, kao i informacija u vezi sa deminiranjem desne obale rijeke Save.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *