Višković o tužbi protiv UIO i Federacije BiH

Politika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da ne očekuje ništa od sutrašnjeg sastanka Upravnog odbora Uprave za indirektno oprezivanje BiH, te da je spremna, ali još nije pokrenuta tužba protiv UIO i Federacije BiH zbog neprimjenjivanja novih koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza.

 

“Posljednji put su ti koeficijenti usaglašeni u maju 2017. godine i od tada su uvijek bili na štetu Republike Srpske. Samo u prošloj godini Srpska je oštećena za 33 miliona KM”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

 

Višković je naveo da je razgovarao sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem koji mu je rekao da se o tom pitanju može dogovarati kada bude izabrana nova Vlada FBiH, jer do tada federalna strana nije u poziciji da bilo šta pregovara, jer on /Novalić/ ne može da preuzme nikakve obaveze.

 

“Njihova molba bila je, s obzirom na to da se očekuje formiranje nove federalne vlade do kraja maja, da naša tužba ne ide bar do kraja ovog mjeseca, što smo uvažili i nećemo ih tužiti do tada”, rekao je Višković.

 

On je naveo da je poslije toga po zakonu dužan da ih tuži, jer je kao premijer odgovoran za republički budžet i njegovu zaštitu.

 

Višković je rekao da će večeras i sutra predstavljati Srpsku na sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u Sarajevu, dodajući da većinu infrastrukturnih projekata finansira ova banka, te da će se proći kroz te projekte da se vidi šta je završeno, šta nije, a šta su sljedeći planovi.

 

On je dodao da, kada ova banka finansira infrastrukturne projekte, uvijek se ima do 10 odsto grant sredstava i da je to nešto što Srpska ne želi da izgubi, navodeći da Republika Srpska želi nastavak izgradnje auto-puta od Doboja prema Vukosavlju, što je vrijedno narednih 150 miliona evra.

 

“Što se tiče Svjetske banke, razgovaraćemo i o rješavanju problema nagomilanih dugova u zdravstvenom sektoru i očekujemo pomoć ove banke, na šta su oni spremni”, naveo je Višković.

 

U Inckovom izvještaju treba da piše da je problem FBiH, a ne Srpska

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković smatra da je visoki predstavnik za BiH Valentin Incko u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN trebalo da navede da je problem Federacija BiH /FBiH/, a ne Republika Srpska.

 

“Visoki predstavnik morao je teške volje da prizna činjenice i da problem BiH ne stanuje u Republici Srpskoj, već u FBiH”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

 

On kaže da je ovo jedan od najblažih ili najboljih izvještaja što se tiče Republike Srpske jer prvi put Srpska nije “crna ovca” u BiH, bar prema mišljenju visokog predstavnika i OHR-a.

 

Višković je rekao da je u suštini jedina Inckova primjedba u izvještaju da se u Republici Srpskoj ne priznaju presude sudova, negira genocid, odnosno ništa značajno.

 

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske poslala svoj izvještaj Savjetu bezbjednosti UN.

 

Komentarišući najave mogućih protesta sutra u Tirani zbog posjete Albaniji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandara Vučića povodom samita Brdo-Brioni procesa, Višković je rekao da je očigledno da nekome smeta da neko dođe i posjeti Albaniju.

 

“Vučić i Dodik treba da idu u Tiranu, a ovi koji protestuju vjerovatno nemaju pametnijeg posla”, dodao je Višković.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *