CRNA LISTA
Palmer: Dodik ostaje pod američkim sankcijama

Politika

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Metju Palmer potvrdio je da ostaju na snazi američke sancije Miloradu Dodiku.

 

Do danas, kaže, SAD nisu vidjele nikakve promjene u ponašanju Dodika i Nikole Špirića, što bi ih kvalifikovalo da budu uklonjeni s američke “crne liste”.

 

– Milorad Dodik i Nikola Špirić su pod sankcijama SAD i to je rezultat njihovih odluka, stavova i aktivnosti koje su provodili i javno govorili. Ako žele da te sanckije budu skinute, odnosno oni budu uklonjeni s liste, treba da djeluju da bi se za imalo razloga. Oni znaju šta treba da urade. I nama bi bilo drago kada bi oni to radili – rekao je Palmer razgovoru za novinske agencije iz BiH.
Napomenuo je da američko Ministarstvo trezora vodi tehnički dio u vezi s sankcijama te su ti procesi zasnovani na dokazima.

 

– Prije nego što dođe do promjene u položaju u kojem su oni sada, treba da postoji dokaz promjene do koje je došlo i nama bi bilo drago da se to i dogodi – rekao je Palmer.

 

Na pitanje da li bi sankcije mogle da bude proširene još nekim osbama iz bližeg okruženja lidera SNSD, Palmer je rekao da danas nema ništa za reći u vezi s tim, ali da će SAD koristiti te instrumente, na odgovarajući način, kako bi promovirali svoje uže i šire ciljeve u regionu.

 

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer izrazio je nadu da će stranački lideri u BiH uspjeti doći do sporazuma koji će omogućiti da bude formirana vlast na nivou BiH kako bi zemlja išla ka evroatlantskoj i budućnosti u EU.

 

Palmer je naglasio da je BiH potrebna vlast i da će je ona imati.

 

“Proces formiranja vlasti je politički. U cijelom tom procesu BiH i njeni građani i narodi mogu računati na SAD kao na svog prijatelja i partnera”, rekao je Palmer u zajedničkom intervjuu za Srnu i Fenu.

 

Prema njegovim riječima, proces kretanja BiH ka članstvu u EU je dug i formiranje vlasti moraće biti dio tog procesa.

 

“Ideja koja stoji iza svega toga jeste da dođe do formiranja vlasti kako bi se napredovalo u reformama koje će biti platforma za približavanje BiH članstvu u EU. Formiranje vlasti jeste važno, ali je veoma važno šta ona radi”, kaže Palmer.

 

Na pitanje Srne kako komentariše činjenicu da SDA i njen lider Bakir Izetbegović formiranje vlasti na nivou BiH uslovljavaju aktiviranjem Akcionog plana za članstvo u NATO-u i usvajanjem Godišnjeg nacionalnog plana, iako je jasno da je formiranje vlasti uslov za napredak ka EU, čije mnoge članice nisu i članice NATO-a, te da li je svjestan percepcije u javnosti da umnogome povlađuje bošnjačkim političkim partijama, Palmer je odgovorio da je normalan dio procesa da se govori o uslovima i onome što je potrebno da se formira vlast.

 

“Mi ne učestvujemo kao strana u tim pregovorima, ali podržavamo proces koji vodi ka formiranju vlasti koja će predstavljati platformu za napredak BiH”, kaže on.

 

Palmer je dodao da SAD kontinuirano podržavaju put BiH ka EU i njene evroatlantske integracije i da žele da bude postignut sporazum koji će omogućiti BiH da podnese Godišnji nacionalni program da bi se omogućilo jačanje i produbljivanje veza između NATO-a i BiH.

 

“Nije na SAD da pregovaraju i da rade na konačnom ishodu, već to treba da čine politički lideri. Oni treba da rade na postizanju dogovora. Mi zagovaramo što je moguće bliži partnerski odnos između NATO-a i BiH”, rekao je Palmer.

 

Prema njegovom mišljenju, predavanje Godišnjeg nacionalnog programa je proces tehničke prirode i time se pruža prilika NATO-u da se, kako kaže, angažuje sa BiH u jačanju odbrambenog i bezbjednosnog sektora.

 

“Tu nije riječ o odluci o članstvu u NATO-u. Nadam se da će politički lideri postići dogovor koji će omogućiti BiH da preda prvi godišnji nacionalni program”, kaže Palmer.

 

On je ponovio stav SAD da u potpunosti podržavaju Dejtonski mirovni sporazum, koji je bio temelj angažmana SAD u BiH.

 

“Naša posvećenost i opredijeljenost za Dejtonski mirovni sporazum ostaje nepokolebljiva, ali smatram da se svi slažu da će morati doći do reformi da bi BiH bila funkcionalnija i da bi ispunila standarde za članstvo u EU”, rekao je Palmer.

 

On je istakao da SAD taj proces podržavaju, uključujući i važna područja kao što je pravosuđe.

 

“Mi smo u tom procesu partneri BiH. Mi ne možemo biti oni koji će sprovesti reforme, ali možemo raditi kao partneri sa BiH i dati joj podršku i pomoć”, rekao je Palmer.

 

Na pitanje kako je doživljena podrška tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predsjedniku SAD Donaldu Trampu na prošlim predsjedničkim izborima i najava Dodika da će zatražiti od brojne srpske dijaspore da podrže Trampa na narednim izborima, Palmer je rekao da ne komentariše američku izbornu politiku.

 

“Sjajno je to što Dodik govori o mom predsjedniku i to što misli o njemu. To je jedini odgovor koji sada mogu dati”, istakao je Palmer.

 

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u BiH koja je u posljednje vrijeme narušena jačanjem priliva migranata i povratkom lica koja su se borila u redovima “Islamske države”, Palmer je rekao da je pitanje migranata nije vezano za terorizam.

 

On je istakao da SAD razumiju koliki problem i izazov ilegalne migracije predstavljaju za BiH i vlasti na svim nivoima.

 

“To je veliki teret, ali on nije podjednako raspoređen i ne nose ga svi podjednako u BiH”, rekao je Palmer i dodao da Unsko-sanski kanton i Bihać nose ogroman teret koji je disproporcionalan svima ostalima.

 

On naglašava da svi nivoi vlasti i sve institucije na svim nivoima treba da nose ovaj teret.

 

“I međunarodna zajednica treba da pokaže da i ona nosi taj teret. Veoma je važno naglasiti da su migranti ljudska bića u vrlo teškim okolnostima i da sa njima treba da postupamo sa saosjećanjem i velikodušno”, kaže Palmer.

 

Prema njegovim riječima, BiH je u borbi protiv terorizma pouzdan partner SAD.

 

“Duboko i istinski cijenimo saradnju BiH u vezi sa povratkom stranih boraca iz Sirije u BiH. U potpunosti vjerujemo vlastima u BiH da će biti u stanju da upravljaju ovim slučajevima. Radujemo se da i dalje imamo blisku saradnju sa BiH u vezi sa borbom protiv terorizma”, naglasio je Palmer.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *