Erdoan: Turska će nastaviti sa podrškom zemljama Balkana

Politika

Plenarna sesija samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojom se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovoj regionalnoj inicijativi, počela je danas na Jahorini.

 

Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, zahvalio se Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjendištva BiH i članovima Predsjendištva na gostoprimstvu.

 

“Ovaj region je važan za stabilnost cijele Evrope. Turska je uvijek pružala jaku podršku zemljama Balkana i dalje će nastaviti kada su u pitanju sjevernoatlanske integracije”, rekao je Erdoan.

 

Ističe da vidi da je politka proširenja EU blokirana zbog nekih politika.

 

“Tokom našeg mandata 2021. godine radićemo na proširenju saradnje, proširenje komunikacijskih ruta u regiji”, kazao je Erdoan.

 

Govorio je i o tome da je Turska danas utočište za oko četiri miliona izbjeglih od toga 3,6 miliona iz Sirije, te da je Turska za to izdvojila 36 miliona eura pomoći.

 

“U ovom teškom procesu nismo dobili potrebnu podršku EU. EU nije ispunila obećanje da će pomoći Turskoj, od planirnaih 6 milijardi eura za pomoć izbjeglicama dali su samo 2,5 miliona eura” , kazao je Erdoan.

 

Istakao je da je autoput Sarajevo – Beograd od izuzetne važnosti za cijelu regiju.

 

“Potpisali su ugovore i sa srpskom i sa bh stranom i očekujemo da izgradnja uskoro počne”, rekao je Erdoan, kazavši da je od izuzetne važnosti za saradnju da se pojača putna i digitalna infrastruktura.

 

nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *