Bundalo: PDP će podržati zaštitu vitalnog interesa uz dodatne zahtjeve

Politika

Šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo rekao je da će ova stranka sutra podržati izjavu predsjedavaćeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kada je riječ o zaštiti vitalnog interesa Republike Srpske, ali da će zahtijevati i rješavanje niza otvorenih pitanja između Srpske, odnosno BiH sa Hrvatskom.

 

– Potrebna je i izmjena odluke o donošenju Nacionalnog programa Sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada Vlade Hrvatske u vezi sa lokacijom Trgovska Gora, koja je u blizini granice /kod Novog Grada – izjavio je Bundalo.

 

On je rekao da je potrebno konačno utvrditi međunarodnu granicu između BiH, odnosno Srpske i Hrvatske na rijeci Uni, na području opština Dubica, Novi Grad i Kostajnica.

 

– Potrebne su i fiskalne garancije Vlade Hrvatske da će most na Savi kod Gradiške biti izgrađen u ugovorenom roku. Mi ćemo te zaključke sutra predložiti na sjednici parlamenta i očekujemo konsenzus i dvotrećinsku većinu o svim pitanjima, uključujući odluku Milorada Dodika – dodao je Bundalo.

 

On je rekao da je Dodikova odluka u vezi sa preglasavanjem važan instrument očuvanja ravnopravnosti entiteta u BiH.

 

– Na ovako krupnim pitanjima treba prevazići sve dnevnopolitičke razlike među partijama – rekao je Bundalo.

 

On je naveo da će PDP tražiti i formiranje posebne mješovite komisije da se definišu zahtjevi u vezi s poboljšanjem položaja Srba u Hrvatskoj.

 

Predsjedništvo BiH juče je sa dva glasa “za” članova Željka Komšića i Šefika DŽaferovića i jednim glasom protivpredsjedavajućeg Dodika/ usvojilo zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

 

Srpski član Predsjedništva Dodik je, u skladu sa Ustavom BiH, pokrenuo pitanje zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u skladu sa rokovima propisanim Ustavom. Prema Ustavu, član Predsjedništva koji nije saglasan sa odlukom te institucije, može da je proglasi destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *