HNS traži usvajanje privremenog finansiranja i hitno formiranje vlasti

Politika

Hrvatski narodni sabor (HNS) pozvao je članove Savjeta ministara u tehničkom mandatu da donesu odluku o privremenom finansiranju institucija, a predstavnike srpskog i bošnjačkog naroda da hitno pristupe formiranju vlasti na nivou BiH.

 

– Iako su ključni politički segmenti u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH, te nemogućnošću pronalaska političkog kompromisa za formiranje novog Savjeta ministara i dalje na dnevnom redu, usvajanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH mogao bi biti pozitivan pomak prema konačnom usaglašavanju političke agende i stvaranja izvršne vlasti na nivou BiH nakon posljednjih opštih izbora održanih prije gotovo 10 mjeseci – saopšteno je iz HNS.

 

U saopštenju je istaknuto da se današnja sjednica još aktuelnog Savjeta ministara može posmatrati kao svojevrsni test za izazove koji su već odavno morali biti usaglašeni.

 

– Podržavanje i izglasavanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH je upravo test spremnosti da načelo kompromisa bude stavljeno kao ključni faktor za buduće partnere na nivou BiH. Pokušaji manipulacije pojedinih politika i stvaranja obrnutih teza očigledan su primjer ko koči procese u radu Parlamentarne skupštine BiH i formiranju novog saziva Savjeta ministara – navode iz HNS.

 

HNS je pozvao političke aktere na dosljednu politiku i poštovanje Ustava i zakona, navodeći da je to jedini mogući sistem u rješavanju nagomilanih problema i kriza u BiH.

 

Hrvatski narodni sabor pozvao je Predsjedništvo BiH na hitno usvajanje Nacrta zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH, napominjući da je još u januaru dostavljen Predsjedništvu BiH.

 

– Sabor poziva predstavnike druga dva naroda da se u najkraćem roku pristupi formiranju novog Savjeta ministara što bi konsolidovalo ključne segmente funkcionisanja vlasti na nivou BiH. Upravo na ovakvim primjerima pokazuje se briga za zemlju, njeno funkcionisanje i vladavinu prava i da takvim primjerom dokažu da BiH neće i ne smije biti talac bilo čijih političkih ucjena, kao i obmanjivanja javnosti – poručili su iz HNS.

 

Savjet ministara u tehničkom mandatu danas bi trebalo da razmatra prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period jul-septembar.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *