Stanić: Rebalans budžeta iskoristiti za izmirenje milionskih obaveza u zdravstvu

Politika

Srpska demokratska stranka predlaže da se sredstva iz rebalansa budžeta u iznosu od 60 miliona КM uplate javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj za izmirenje nagomilanih obaveza fonovima, čime bi se riješili mnogi problemi ovih ustanova, a sredstva putem doprinosa ponovo vratila u budžet.

 

Član Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS Slobodan Stanić kaže da bi četiri takva rebalansa mogla zatvoriti kompletne obaveze javnih zdravstvenih ustanova čije je osnivač Vlada Republike Srpske.

 

– Najbitnija stvar u našem prijedlogu je što bi izmirenjem obaveza ovih ustanova prema Fondu Zdravstva i Fondu PIO novac ponovo bio vraćen u budžet i stavljen na raspolaganje Vladi. Model na ovom principu bi se kasnije mogao primijeniti za izmirenje obaveza domova zdravlja, čiji su osnivači lokalne zajednice – pojasnio je Stanić.

 

On navodi da bi primjena ovog rješenja imala brojne pozitivne efekte.

 

– Poslali bi poruku da niko nije izuzet od plaćanja poreza i finansijski bi bili ojačani fondovi zdravstva i penzionog osiguranja. Izbjegla bi se krivična odgovornost direktora ustanova, jer je donesen zakon da pet neuplaćenih doprinosa snosi krivičnu odgovornost. Zaposleni iz zdravstvenih ustanova bi bili izvučeni iz sive zone, jer im se ne uplaćuje obavezno zdravstveno osiguranje. Izbjeglo bi se plaćanje kamata jer ukupnom dugu ovih ustanova ogroman dio čine nagomilane kamate – rekao je Stanić.

 

Bolje poslovanje

 

Jedan od pozitivnih efekata ove mjere, prema Stanićevim riječima, bilo bi i stvaranje preduslove za bolje poslovanje ustanova i rast plata zdravstvenih radnika.

 

– Srbija i Hrvatska su povećale plate radnicima u zdravstvu, a njihove plate u Federacija BiH su značajno veće nego u Republici Srpskoj. Mi moramo povećati plate našim radnicima kako bi smo ih zadržali ovde i SDS ostaje pri ranijem stavu da plate zaposlenih u zdravstvu moraju biti veće za 20 odsto – istakao je Stanić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *