Dušku Radunu oduzet mandat u Domu naroda FBiH

Politika

Centralna izborna komisija (CIK) BiH oduzela je juče mandat poslaniku u Skupštini Kantona 10 i delegatu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Dušku Radunu nakon što je pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

 

Ovu informaciju je za sarajevski portal “Klix.ba” potvrdila portparol CIK-a BiH Maksida Pirić koja je rekla kako je CIK, postupajući po odredbama Izbornog zakona BiH, na jučerašnjoj sjednici utvrdio prestanak mandata Dušku Radunu (SNS) u Skupštini Kantona 10 i Domu naroda Parlamenta FBiH.

 

Odluke o prestanku mandata nisu pravosnažne i na njih postoji mogućnost ulaganja žalbe u vremenskom periodu od dva dana.

 

Kada odluke postanu pravosnažne, CIK će dodijeliti zamjenske mandate i to na način da će mandat u Skupštini Kantona 10 dobiti idući kandidat sa liste SNSD-a, dok će mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH biti dodijeljen po posebnoj proceduri.

 

Duško Radun bio je od 2015. do 2018. godine načelnik Opštine Grahovo, a presudom Opštinskog suda u Livnu osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

 

Opštinski sud u Livnu presudom je odredio da se od Raduna oduzme 23.530,50 KM, odnosno imovinska korist pribavljena krivičnim djelima. Radun je zatvorsku kaznu zamijenio novčanom kaznom te u predviđenom roku uplatio dodatnih 24.000 KM.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *