Delegacija EU: Odmah prestati sa prisilnim transferom migranata

Politika

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika u BiH osudili su prisilni transfer stotina migranata u improvizovano sklonište Vučjak koji provodi policija Unsko-Sanskog kantona.

 

U zajedničkom saopštenju koje su proslijedili medijima, pozvali su vlasti u Bihaću i Unsko-Sanskom kantonu da odmah prestanu sa prisilnim transferom migranata u Vučjak.

 

– U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna već je i nedostojna lokacija – navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da su vlasti grada Bihaća i Unsko-Sanskog kantona do sada ovaj problem nosili na svojim leđima, te da ne smiju biti ostavljeni sami.

 

– S obzirom na dolazeću zimu, vlasti BiH ne smiju ugroziti ljudske živote. Prioritet je proširiti postojeće objekte kako bi se osigurali uslovi dostojni za život. Pored toga, vlasti BiH odmah trebaju identifikovati odgovarajuće alternativne objekte – ističe se u saopštenju.

 

Navodi se i to da je EU spremna pružiti značajnu pomoć za unapređenje tih lokacija. U saopštenju se podsjeća da je EU od 2018. godine obezbjedila 34 miliona eura za migrante. Ova podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara.

 

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika u BiH, podsjećaju da se sredstvima EU, takođe jača kapacitet za upravljanje migracijama kroz obezbjeđivanje neophodne opreme i pomoći policiji Unsko-sanskog kantona, Službi za poslove sa strancima, Graničnoj policiji BiH i Sektoru za azil.

 

– EU, takođe pomaže vlastima Bosne i Hercegovine sa dobrovoljnim povratkom migranata u zemlje njihovog porijekla. EU će nastaviti pružati podršku za unapređenje kapaciteta vlasti u BiH kako bi se suočili sa izazovima migracija, ali također očekujemo od svih vlasti u zemlji da zajedno i u dobroj namjeri rade na iznalaženju načina za podjelu odgovornosti – ističe se u saopštenju.

 

Delegacija Evropske unije pozvala je sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavlja protok migranata. Ističu da svi nivoi vlasti moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost u vezi sa navedenim problemom.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *