Vlada Srpske uputila 22. Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN

Politika

Vlada Republike Srpske usvojila je 22. Izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti.

 

U saopštenju iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću navodi se da se 22. Izvještaj odnosi na period od maja 2018. do oktobar ove godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

 

U prvom dijelu Izvještaja istaknuta je posvećenost Republike Srpske Dejtonskom sporazumu te objašnjeno zbog čega uređenje BiH utvrđeno Ustavom BiH /Aneks 4 Dejtonskog sporazuma/ moraju poštovati sve strane i međunarodna zajednica.

 

“Republika Srpska uvjerena je da je dejtonska formula put ka uspjehu. Nažalost, određeni elementi u međunarodnoj zajednici ne shvataju značaj i ne poštuju dejtonska načela za buduću stabilnost i uspjeh BiH i nastavljaju da podrivaju dejtonsko uređenje, što dovodi do nepotrebnih političkih trvenja i zastoja”, ističe se u Izvještaju i dodaje da je uz to Dejtonski sporazum izložen napadima najveće bošnjačke stranke u BiH – SDA.

 

Nasuprot tome, naglašava se u ovom izvještaju, Republika Srpska bezrezervno prihvata Dejtonski sporazum i samo traži da se Ustav BiH sprovodi onako kako piše.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *