Sutra sastanak SDA i HDZ BiH u Sarajevu

Politika

U Sarajevu bi sutra u poslijepodnevnim satima trebao biti održan sastanak delegacija SDA i HDZ BiH, predvođenih predsjednicima tih stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

 

Ovo je potvrđeno za Avaz, a sastanak bi trebao početi u 15 sati u zgradi Parlamenta BiH. Tema bi trebalo biti formiranje Savjeta ministara BiH, ali i imenovanje Vlade FBiH, čemu bi trebao prethoditi izbor predsjednika FBiH i dvoje potpredsjednika.

 

Sutrašnji razgovori trebali bi pokazati hoće li Savjet ministara BiH biti formiran do kraja ovog mjeseca i hoće li biti pokrenute aktivnosti za izbor Federalne vlade.

 

Naime, iz HDZ su nedavno poručili da je prije formiranja vlasti u FBiH neophodno napraviti „niz dogovora”, koji se odnose na restrukturiranje Vlade FBiH, a naročito na izmjene Izbornog zakona BiH.

 

Iz SDA su ranije saopštili da se Vlada FBiH treba formirati bez ikakvog uvjetovanja i paralelno s formiranjem Savjeta ministara.

 

Inače, Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, izabran na tu poziciju 5. decembra, dobio je ove sedmice liste kandidata za ministre i njihove zamjenike od stranaka iz Republike Srpske te od HDZ.

 

Da bi predsjedavajući Savjeta ministara mogao poslati liste s imenima na provjere u Centralnu izbornu komisiju (CIK) i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, neophodno je da imena kandidata za ministre i zamjenike dostavi i SDA sa svojim koalicionim partnerima.

 

Ranije je najavljeno da će sastanak u petak održati i lideri SBB, SDA i DF, Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

 

Nakon ovosedmičnih sastanaka sigurno će se situacija u vezi s formiranjem vlasti iskristalizovati.

 

Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *