Dogovorena deblokada 120 miliona maraka od “Elektroprenosa BiH”

Politika

Na današnjem radnom sastanku entitetskih premijera sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom dogovoreno je da entiteti odustaju od međusobnih tužbi kada je u pitanju poravnjanje PDV-a te da se deblokira 120 miliona KM od “Elektroprenosa BiH”.

 

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić rekao je da je dogovoreno deblokiranje “Elektroprenosa BiH” i da je skupština zakazana u januaru.

 

Na sastanku je razgovarano o prioritetima rada vlada i Savjeta  ministara.

 

Fokus će biti, kako je rekao Tegeltija, na očuvanju domaće privrede, te na povećanju plata u privatnom i javnom sektoru.

 

Najavio je da će sutra u Sarajevu biti održana prva sjednica Fiskalnog savjeta BiH u novom sazivu.

 

“Očekujemo da na toj sjednici usvojimo globalni fiskalni okvir i dokumenta koja su potrebna kako bi mogli pristupiti izradi budžeta zajedničkih institucija“, rekao je Tegeltija.

 

Dodao je da će prva sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i entitetskih vlada biti održana do kraja januara 2020. i održavaće se do kraja godine.

 

“Sastanci predsjedavajućeg i entitetskih premijera biće održavani jednom u tri mjeseca, a naš sljedeći sastanak je krajem marta”, rekao je Tegeltija.

 

Medijima se obratio i premijer RS Radovan Višković ističući da je danas bilo govora o životnim pitanjima te da ga posebno raduje jer su skoro identična mišljenja o većini pitanja.

 

“Nemamo neke različite stavove. Očekujem da već u prvom kvartalu iduće godine značajan broj pitanja bude u realizaciji”, rekao je Višković.

 

Kako kaže, potrebno je zaštiti domaću proizvodnju i da je on kao premijer RS imao najviše pitanja od privrednika, a koji se odnosili na zaštitu domaće proizvodnje.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *