Crnadak reagovao na Dodikov lapsus

Politika

Potpredsjednik PDP Igor Crnadak učestvuje na redovnom sastanku Političke skupštine Evropske narodne partije (EPP), koji se održava 3. i 4. februara u Evropskom parlamentu u Briselu, saopšteno je iz PDP.

 

-Na sastanku je, između ostalog, donesena odluka da se sljedeći sastanak lidera partija članica Evropske narodne partije održi 6. maja u Zagrebu za vrijeme Samita EU – Zapadni Balkan, čime je EPP još jednom potvrdila svoju opredjeljenost i posvećenost procesu proširenja i nastavku integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU – rekao je Crnadak.

 

Komentarišući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se nada da će BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU zajedno sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom u maju ove godine, Crnadak je rekao da bi visoki funkcioneri, pogotovo oni u čijoj je nadležnosti spoljna politika, trebalo da poznaju elementarne činjenice.

 

-Albanija je zvanično zemlja kandidat za članstvo u EU od 2014. godine, a za Sjevernu Makedoniju ova odluka je donesena još 2005. godine. Ovakvo neznanje i, blago rečeno, lapsusi negativno utiču na ugled i međunarodni imidž Republike Srpske i BiH – rekao je Crnadak.

 

On je podvukao da se PDP zalaže za što brže ispunjavanje preporuka EU za BiH, posebno u dijelu vladavine prava, obezbjeđivanja poštenih izbora i borbe protiv korupcije, kako bi se u najkraćem roku donijela odluka o statusu kandidata.

 

-Takođe, PDP podržava napredak i drugih zemalja iz regiona i nadamo se da će Sjeverna Makedonija i Albanija uskoro dobiti datum početka pregovora o članstvu u EU – rekao je bivši ministar spoljnih poslova BiH.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *