Marković: Da li sudije Ustavnog suda rade za nečiji viši interes

Politika

Član Predsjedništva SDS Ivanka Marković upitala je danas da li sudije Ustavnog suda BiH koji dolaze iz Republike Srpske rade za nečiji viši interes. Ona je ovo upitala komentarišući učešće sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske na posljednoj sjednici tog suda koja je održana u srijedu.

 

– Imajući u vidu sadržaj odluka koje su donesene na toj sjednici postavlja se pitanje da li su učestovanjem u odlučivanju sudije iz Republike Srpske poslale poruku da ih odluke Narodne skupštine RS ne obavezuju ili im je neko sugerisao da ipak učestvuju u odlučivanju jer se radi o „višim interesima“ – navodi se u saopštenju iz SDS izjava Markovićeve.

 

U saopštenju se dodaje da je Markovićeva navela da su sudije iz RS učestvovale u odlučivanju, samo dva dana nakon usvajanja Zaključaka u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH u NSRS kojima se, između ostalog, obavezuju predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u taj sud.

 

Ona je podsjetila javnost da je Ustavni sud BiH na sjednici u srijedu (19. februar) donio odluku o oduzimanju zemljišta od građana Banjaluke u korist privatnog preduzeća.

 

Takođe, taj sud je odlučio i po apelaciji RTRS poništavajući sudsku presudu kojom je, kako tvrdi Markovićeva, dokazano da je ta medijska kuća objavila, radi diskreditacije, falsifikovani dokument da je Mladen Bosić, tadašnji predsjednik SDS, zajedno sa ostalim liderima opozicije iz tog vremena, dobio velike sume novca od Soroševe fondacije „Otvoreno društvo“.

 

– Mislim da bi javnost Republike Srpske trebala da dobije odgovor na pitanje zašto su sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske nastavili da učestuju u odlučivanju uprkos zaključcima Narodne skupštine a posebno u donošenju odluka štetnim za građane Banja Luke kao što je oduzimanje zemljišta od grada – zaključila je Markovićeva.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *