KANJON CVRCKE
Planinari uredili i obilježili staze duž rijeke

BIH Događaji

Članovi Planinarskog društva „Vilenska vrela“, zajedno sa „Mladim aktivistima Kneževa“ organizovali su uređenje staze duž kanjona rijeke Cvrcka u sklopu projekta „Valorizacija, zaštita i promocija posebnih rezervata i parkova prirode Kneževa”.

 

Akcija, u kojoj je učestvovalo dvadesetak volonetra, podrazumjevala je čišćenje i krčenje kružne pristupne planinske staze, iskopavanje, te zaravnavanje i proširenje staze na pojedinim mjestima kako bi ona bila bezbjedna za hodanje.

 

Staza je uređena u dužini od oko 14 kilometara, odnosno od zaseoka Hrvaćani, duž kanjona Cvrcka, vodopada Vilenskih vrela, pa sve do izlaza u zaseoku donji Tepići.

 

Aktivnosti su podrazumjevale i markiranje, odnosno postavljanje putokaza, kao i planinarskih znakova koji daju lakšu orjentaciju na stazi.

 

 

Ovo je prva terenska faza u sklopu realizacije projekta „Valorizacija, zaštita i promocija posebnih rezervata i parkova prirode Kneževa“, koji realizuje Planinarsko društvo „Vilenska vrela“ Kneževo u partnerstvu sa Udruženjem Mladi aktivisti Kneževo i našim portalom.

 

Prilikom sprovođenja akcije oranizatori su za sve učesnike obezbjedili hranu, osvježenje, alat, ali i poštovanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

 

 

Naredni koraci u sklopu terenskih aktivnosti su postavljanje dodatnih rukohvata za bezbjednije kretanje navedenom stazom, te pošljunčavanje pojedinih djelova staze i postavlje info tabli sa mapom kretanja.

 

Projekat “Valorizacija, zaštita i promocija posebnih rezervata i parkova prirode Kneževa” provodi se u okviru šireg projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Vlada Švedske.

 

SeeSrpska

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *