Banjaluka ove godine bez “Demofesta”

Magazin

Nakon jedanaest godina i isto toliko uspješnih izdanja, banjalučki Demofest odlazi na kratku pauzu, rekla je za Lola magazin Brankica Janković, direktorica ovog muzičkog festivala.

 

Iako su Banjalučani i ljubitelji alternativnog zvuka iz čitave regije već navikli da svakog jula tvrđava Kastel postane centar nove muzičke scene, ovog ljeta se to neće desiti, prenosi Lola.

 

– Nadajući se da smo zaslužili malo razumijevanja i strpljenja onih koji nas vole i uz nas su sve ove godine – prije svih hiljada demo bendova koji su se prijavljivali na naše konkurse, hiljada saradnika i stotina hiljada posjetilaca od osnivanja do danas – ove godine ćemo napraviti pauzu da bismo pripremili novu Demofest priču, dostupnu publici u cijeloj regiji“, najavila je ona.

 

Pokrenut 2008. godine, kao jedinstven regionalni projekat namijenjen promociji i pružanju podrške mladim autorskim bendovima iz bivše Jugoslavije, festival je brzo stekao prepoznatljovst i ugled na muzičkoj sceni. Njegova direktorica zadovoljna je time šta je Demofest postigao u okvirima dosadašnjeg formata.

 

– Demofest je u istoriji poslovanja moje agencije sigurno jedan od najljepših i najuspješnijih projekata. U njega je uloženo mnogo truda, ali i mnogo ljubavi, kako nas, organizatora, tako i svih drugih koji su na bilo koji način učestvovali u njegovoj realizaciji. Jednostavno rečeno, Demofest je postao brend koji se voli regionalno – kaže Brankica Janković.

 

U prethodnim godinama su, zahvaljujući ovom festivalu, upravo u Banjaluci započele karijere regionalnih zvijezda nove generacije, poput grupa M.O.R.T. i ZAA, dok su ovaj grad posjetila velika svjetska imena kao što su Mando Diao, Guano Apes, Kelis, Stereo MCs, Kosheen, The Sisters of Mercy, Asian Dub Foundation…

 

– Njegov doprinos promociji našeg grada je ogroman“, potvrđuje i direktorica festivala, „jer je mnogima upravo Demofest prva asocijacija na Banjaluku. Predstavio se publici izvrsnim dizajnom, sjajnom organizacijom, promocijom stvaralaštva i humanošću. Bio je odličan domaćin i rado viđen gost u regiji, ali i šire – navodi Janković.

 

Vrijednost ovog festivala prepoznao je i UNESCO, njegovim svrstavanjem na svoju listu preporučenih projekata iz oblasti kulture, a nominovan je i za prestižne nagrade poput European Festival Awards i UK Festival Awards. Pohvale, priznanja i nova prijateljstva obilježila su sve prethodne godine Demofesta, a šta slijedi u onima koje dolaze, saznaćemo uskoro.

 

– U pitanju će biti priča koja traje svakog dana u godini i koja neće imati nikakvih ograničenja. Demofest na malim ekranima i internetu – najavljuje direktorica Demofesta, „a iskreno se nadam i da će se stvoriti uslovi da u godinama koje su pred nama doživi i svoja izdanja na Kastelu, jer svako se rado vraća svojoj kući.“

 

srpskainfo.com

Tagged