Arheolozi pronašli grobnicu legendarnog osnivača Rima?

Magazin

Italijanski arheolozi saopštili su danas da su u centru Rima otkrili drevnu grobnicu koja je skoro sigurno posvećena legendarnom osnivaču Rima, Romulu.

 

Mala odaja sa običnim sarkofagom dugim 1,4 metra i kružnom kamenom strukturom za koju se pretpostavlja da je bila oltar, pronađena je još početkom prošlog vijeka ispod brežuljka Kapitol u starom rimskom Forumu, ali je značaj tog otkrića postao jasan tek nakon novih iskopavanja i istraživanja.

 

Alfonsino Ruso, direktor Arheološkog parka Koloseum, rekao je da lokacija vjerovatno potiče iz šestog veka prije nove ere i da je smještena u najstarijem dijelu grada koji je direktno povezan sa istorijskim tekstovima o mjestu na kojem je sahranjen prvi kralj Rima.

 

– Ova lokacija je simbolična. To sigurno ne može biti Romulov grob, već mjesto sećanja, kenotaf – rekao je Ruso Rojtersu.

 

Romul je prema legendi utemeljio Rim sa svojim bratom blizancem Remom 21. aprila 753. prije Hrista. Kasnije je brata ubio i postao prvi rimski vladar.

 

Arheološki park Koloseum, inače, navodi da je riječ o “nevjerovatnom otkriću”.

 

Rimski Forum bio je žila kucavica Rimskog carstva i istorijski izvori upućuju na to da je Romul sahranjen u tom području.

 

U svetilištu nisu pronađene nikakve kosti, ali arheolozi najavljuju da imaju druge znake koji upućuju na to da bi to mogao biti grob prvog rimskog vladara.

 

Istoričari su dugo podijeljeni oko toga da li su braća Romul i Rem, koje je po legendi othranila vučica, uopšte postojala, ali ako i jesu, spore se o tome gdje bi Romulovo tijelo moglo da bude sahranjeno.

 

U istoriji Rima period Romulove vladavine temelji se na rimskoj mitologiji i ne može se smatrati vjerodostojnim.

 

To je razdoblje poznato po vladavini sedmorice rimskih kraljeva.

 

Romul, koga su popularnim učinili istoričari i pisci poput Livija, Ovidija i Plutarha, po legendi je zaorao prvu brazdu na brežuljku Palatinu kako bi označio gdje će biti zidine budućeg grada.

 

Kada je Rem izrugujući se bratu preskočio “zid” kako bi mu pokazao koliko će biti nedjelotvorni, ljutiti Romul ga je, prema legendi, ubio i kazao da će tako završiti svi koji se usude da pređu rimske zidine.

 

Na Palatinu je Romul osnovao Senat i prve legije, a Rimom je vladao idućih 40 godina.

 

Nejasno je kako je Romul umro. Po jednoj je verziji misteriozno nestao u oluji, dok su ga po drugoj ubili i raskomadali rimski senatori.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *